04-04-13

Politieke situatie Nederland

Nederland.Kaart.jpg

Op 12 september 2012 vonden de verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer plaats. De VVD werd de grootste partij, op de voet gevolgd door de PvdA. Beide partijen haalden rond de veertig zetels. Verliezers waren PVV (min negen) en CDA (min acht). Na een formatie van 47 dagen, waarbij voor het eerst de koningin geen rol speelde, bereikten VVD en PvdA een akkoord over een regeerprogramma en over de vorming van een nieuw kabinet (kabinet-Rutte II).

Sinds 2002 is de Nederlandse politiek instabieler geworden. Bij verkiezingen doen zich meestal grote verschuivingen voor. In 2002 won de populistische LPF, de partij van de kort voor de verkiezingen van dat jaar vermoorde Pim Fortuyn. Er werd toen een kabinet gevormd van CDA, LPF en VVD, dat echter al na enkele maanden viel. In 2003 mislukte een formatiepoging van CDA en PvdA , waarna CDA en VVD samen met D66 een kabinet vormden. Dat kabinet overleefde in 2005 een crisis, maar kwam in 2006 ten val.

Na de vervroegde verkiezingen van november 2006 kwam het vierde kabinet-Balkenende van CDA, PvdA en ChristenUnie tot stand, dat eveneens na een moeizaam bestaan voortijdig ten val kwam. Sinds het uittreden van de PvdA op 22 februari 2010 regeerde het vierde kabinet-Balkenende als demissionair minderheidskabinet van CDA en ChristenUnie.

Na 1945 regeerden tot 1959 coalities die de PvdA en de katholieke KVP als basis hadden. Daarna wisselden kabinetten van christendemocraten met liberalen en van christendemocraten en sociaaldemocraten elkaar af. Soms namen daaraan ook andere partijen deel. In de periode 1994-2002 regeerden 'paarse' kabinetten van PvdA, VVD en D66 onder leiding van de PvdA'er Wim Kok.

http://www.europa-nu.nl/id/viikhlsv11qm/politieke_situatie_nederland

18:46 Gepost door JaapjeJaap in Actualiteit, Nederland, politieke situatie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |