05-12-12

Red de Journalistiek: onderzoeksjournalistiek

red.de.journalistiek.jpg

Aan: Red de Journalistiek

We hebben de aankondiging van de scrum sessie voor vanavond rond  'het businessmodel van de journalistiek is voorbij', bekend gemaakt.

In jullie bericht staat dat 'een zeer groot deel van het advertentiegeld nu naar bedrijven vloeit die er geen redacties mee financieren'.

Men kan echter niet ontkennen dat de kranten van de Belgische mediabedrijven (Corelio, Persgroep,) hun inkomsten nog steeds voor een groot deel  via hun advertenties verwerven.

Dat geldt waarschijnlijk ook voor de Nederlandse mediaindustrie.

Verder wordt gesteld dat 'de opheffing van het Mediafonds bijdraagt aan een verdere uitholling van de (onderzoeks)journalistiek omdat dit geld met name werd in gezet voor documentaires'.

Het zou interessant zijn om verder in te gaan op de andere redenen voor de verdwijning van de onderzoeksjournalistiek.

Het valt bijvoorbeeld op dat heel wat artikels over de binnen- en buitenlandse politiek louter kopietjes zijn van berichtjes van de nationale en internationale persagentschappen waarop de mediaindustrie geäbonneerd is.

De publicatie van die kant-en-klaar-gemaakte berichtjes leidt ertoe dat er geen plaats meer overblijft voor de werkelijke onafhankelijke onderzoeksjournalistiek.

De onderzoeksjournalistiek wordt  door de politiek- en industrie-afhankelijke redacties ook reeds jarenlang verwaarloosd terwijl er duidelijk een nood bestaat aan kritische verslaggevingen die afwijken van de  oorlogspropaganda waarmee de burger dagelijks wordt gebombardeerd.

http://www.denieuwereporter.nl/2012/12/een-scrum-sessie-om-de-journalistiek-te-redden/

http://persvrijheid.skynetblogs.be/

---

Een scrum sessie om de journalistiek te redden

Vanavond, Start om 20.00 uur, deelname via www.reddejournalistiek.nl en twitter (Hashtag: #RDJ12)

De scrumdeelnemers op het podium zijn:

Erik van Gruijthuijsen (ANP), Robert Zaal (RNW), Frank Volmer (TMG), Eric Smit (FTM), Philippe Remarque (de Volkskrant), Jan de Jong (NOS), Piet Bakker (lector crossmediale kwaliteitsjournalistiek HU), Ronnie Overgoor (7ditches)

Leiding: Marianne Zwagerman en Yoeri Albrecht.