28-03-13

Zaak Van Den Brink: gewelddadige arrestatie

vandenBrink.familie.jpg

Foto: Ben en Leonie Van Den Brink, tesamen met hun kinderen Demi en Nirvana.
De kinderen werden drie jaar geleden onder erg onduidelijke omstandigheden in een jeugdinstelling geplaatst.
Op 1 november 2011 werd Ben op een uiterst gewelddadige manier door de politie aangehouden.
Volgens Ben gebeurde dat, 'nadat hij uit pure frustratie in een mailbericht meldde dat hij — desnoods door te gaan schieten — zijn beide dochters zou gaan weghalen uit het huis waarin zij gedwongen geplaatst werden door Bureau Jeugdzorg, de Raad voor de Kinderbescherming en/of de kinderrechter'.
Volgens de politie werd Ben aangehouden vanwege 'bedreiging met geweld'. Een arrestatieteam zou hem in de omgeving van Schoorl gesommeerd hebben te stoppen, waarna hij ervandoor zou zijn gegaan.  'Het is om die reden dat Ben's auto werd klemgereden en hij uit de auto werd gehaald', aldus de politie die erkende dat 'de arrestant letsel aan zijn pols opliep'.

====

1 november 2011 - overval met arrestatieteam

Op 1 november 2011 werd Ben van den Brink, met zijn partner Leonie per auto op weg om boodschappen te doen, om 15.18u door een drietal auto’s klemgereden. Een vijf man sterk arrestatieteam met blauwe alpinopetjes en kogelvrije vesten sleurde Ben daarop hardhandig uit de auto, en sloeg daarna nog een ruit stuk. Zondere nadere tekst en uitleg smeten deze agenten Ben op de grond en mishandelden hem. Leonie hoorde hem schreeuwen, maar zij werd door een van de agenten in bedwang gehouden en gedwongen de andere kant op te kijken onder de tekst “Maak het nu niet erger dan het is.” Eén van de leden van dit (landelijk?) arrestatieteam stond met een getrokken pistool recht op Ben gericht. Ben werd vervolgens afgevoerd naar het politiebureau in Alkmaar.

Over Leonie werd gezegd: “En wat doen we met haar?” Het antwoord was: “Zij wordt ook afgevoerd.” En nadat Leonie niet eens haar eigen tas uit haar eigen auto had mogen pakken en zelfs werd gefouilleerd, werd zij in een andere auto naar hetzelfde politiebureau meegenomen. Daar mocht zij met niemand contact opnemen. Helaas geen vuurwapen. Vervolgens werd Leonie naar huis gebracht, waar de haar begeleidende agenten toegang eisten tot haar woning om deze te doorzoeken op vuurwapens.

Toen Leonie om een huiszoekingsbevel vroeg, werd haar een document onder de neus geduwd waarvan ze achteraf niet met zekerheid kan zeggen of het legaal was. Toen ze direct om een kopie daarvan vroeg, werd haar dat bot geweigerd. Dat voedt de twijfel omtrent de echtheid van het haar getoonde huizoekingsbevel. De agenten doorzochten vervolgens het hele huis, tot in de spelletjesdozen van de kinderen aan toe. Onder elkaar gaven zij toe duidelijk teleurgesteld te zijn dat er, behalve een buks, geen vuurwapen werd gevonden.

Verwondingen

Ben werd na aankomst op het politiebureau eerst in een cel gegooid. En terwijl hij toen al in een staat was om in het ziekenhuis te moeten worden verzorgd, werd hij daar opnieuw mishandeld. Pas na enige tijd daarna werd hij in verband met zijn verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Daar bracht hij vijf uur door; hij lag een tijdlang aan een infuus, zijn gebroken linkerpols werd in het gips gezet, en de verwondingen aan zijn gezicht werden verzorgd. Een röntgenfoto liet vocht zien in zijn ene long.

Naast alle direct zichtbare schade heeft Ben erge last van ernstig gekneusde ribben [een verband met het vocht in de long?], pijn in zijn nek, en kapotte knieën. Zijn ene oog is bloeddoorlopen, zijn hoofdhuid en gezicht vertonen verschillende verwondingen en in zijn haar zijn kale plekken ter grootte van een rijksdaalder waar het met geweld werd uitgerukt. De dag na deze dubbele mishandeling door een speciaal politieteam plaste hij bloed. Urineren was bovendien pijnlijk. Behalve fysiek behoorlijk gewond, is Ben ook duidelijk getraumatiseerd. Interessant detail is dat de op het politiebureau Alkmaar werkzame agenten van niets wisten; zij zijn van de hele affaire afgeschermd gehouden, zo meldden zij aan Ben.

Procedure

Bij aankomst op het politiebureau maakte men, in tegenstelling tot de gebruikelijke manier, geen foto van Ben. Ook zijn vingerafdrukken werden niet afgenomen. Dat wijkt af van de normale procedure.  Ben heeft evenmin een papier kunnen ondertekenen toen hij zijn portefeuille moest afgeven.

3 november 2011 - bezoek

Op 3 november 2011 kon Ben’s partner Leonie hem tussen 19 tot 20 uur eindelijk bezoeken — achter glas. Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het relaas dat Ben haar daarbij gaf. Op vrijdag 4 november 2011 zal hij worden voorgeleid. Eerst werd gezegd om 13.00 uur in Alkmaar, maar toen de rechtbank Alkmaar daarvan geen gegevens had, bleek de voorgeleiding te zullen plaatsvinden in Haarlem, om 13.45u.
In het bevel tot in verzekeringsstelling schrijft de hulpofficier van Justitie in Alkmaar, inspecteur van het Korps Noord-Holland Noord, de heer J.T.M. Rood: “zwaar lichamelijk letsel door schuld, gepleegd te Alkmaar, dan wel in een gemeente in Nederland tussen 31 oktober en 1 november 2011.”

Gisteren heb ik gebeld met de politie Alkmaar en kreeg voorlichter Menno Hartenberg aan de lijn. Hem vroeg ik naar de achtergrond van de arrestatie van Ben. Hij zei daar niets van af te weten, het uit te zullen zoeken en mij terug te zullen bellen. Hetgeen hij natuurlijk, zoals te verwachten was, niet deed. Daarom belde ik hem vanochtend daarover opnieuw. Hij bleek niet aanwezig. De telefoniste zou me daarom doorverbinden met zijn collega Petri Koenen. Dit gebeurde echter niet. In plaats daarvan kwam de telefoniste terug, met de mededeling dat zij met dame Koenen had gesproken en die had gezegd dat ik gisteren al met Hartenberg had gesproken en dat zei niets toe te voegen had aan dat gesprek. Toen ik uitlegde dat ik helemaal niets van hem had vernomen en hij mij niet terug had gebeld, deelde de telefoniste mij mede dat dame Koenen mij niet wenste te spreken over deze zaak.

4 november 2011 - vrijlating en spreekverbod met de pers

Op vrijdag 4 november 2011 werd rond half 4 bekend dat Ben is geschorst, dat wil zeggen dat hij nu niet langer wordt vastgehouden. Er zit daarbij alleen wel een dikke adder onder het gras. De voorwaarde waarop Ben nu in de Haarlemse zitting is geschorst, is dat hij tegen de pers met geen woord meer mag reppen over Jeugdzorg. Want anders zwaait er wat. Hetzelfde geldt voor Leonie.

=================================

'Man gewond na hardhandige arrestatie'

Ben.Vanden.brink.mangewondnahardhandigearrestatieschoorl.jpg

4 november 2011

SCHOORL - De arrestatie van een man afgelopen maandag in Schoorl blijkt nogal omstreden. Een tipgever mailde dichtbij dat de aanhouding behoorlijk gewelddadig zou zijn verlopen.

De man zou volgens de bron zo hardhandig aangehouden zijn, dat hij diverse botbreuken en verwondingen opliep. Zijn arrestatie zou volgens de bron iets te maken hebben met diens onderzoek naar een pedofiel netwerk (link naar foto's - 'Error 404'). 

De politie bevestigt de arrestatie. Volgens de politie is de man aangehouden vanwege bedreiging met geweld. Een arrestatieteam sommeerde de man in de omgeving Schoorl te stoppen, waarna de man ervandoor ging. Zijn auto is hierop klemgereden en hij is uit de auto gehaald. De politie erkent dat de arrestant hierbij letsel aan zijn pols opliep. Bij een huiszoeking in de woning van de verdachte zijn messen en een ijzeren staaf in beslaggenomen. De verdachte zit nog vast en wordt vrijdag voorgeleid.

Merel Schut, dichtbijredacteur

http://www.dichtbij.nl/groot-alkmaar/112/artikel/2182461/man-gewond-na-hardhandige-arrestatie.aspx

===

Het artikel op Argusoog 'Arrestatie onderzoek pedofiel netwerk' kon niet gevonden worden.  De Justitie legde Arend Zeevat, hoofdredacteur van Argusoog, enkele tijd geleden ook een loonbeslag op. Dat zou te maken hebben met de Argusoog-publicaties over de zaak Van Den Brink...
http://www.argusoog.org/2011/11/breaking-ben-van-de-brink-met-veel-geweld-gearresteerd/ :
'Error 404 - Niet gevonden - De door u gevraagde pagina kan niet worden gevonden. Met de zoekoptie of via de navigatie kunt u wellicht wel vinden wat u zoekt'


http://verontrustevaders.nl/#overzicht