31-10-12

De Nederlandse pers en het sluwe plan van De Persgroep

Persgroep.groepscomit.jpg

Vorig jaar schreef Paul Disco, docent Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam, over de aanval die NRC Media uitvoert op de Persgroep. Hij vond dit een riskante strategie omdat NRC Media het als relatief kleine en jonge uitgever moeilijker heeft dan de ervaren concurrent. 

Geert Mak schreef vorige week een essay in De Groene Amsterdammer met als strekking dat het niet goed gaat bij NRC Media. Hij vindt dat niet alleen als trouwe lezer, maar ook als ex-werknemer met nog steeds vrienden op de werkvloer. Hij meldt dat de sfeer ingrijpend is veranderd: kritiek is niet meer welkom op de redactie, er wordt tactloos met mensen omgesprongen, kleurloosheid en enige angst zijn ervoor in de plaats gekomen.

Interessant in heel deze affaire is het onderstaande berichtje dat dateert van 1 juli 2009.
 
'De Persgroep moet NRC Handelsblad verkopen'
Het Belgisch mediabedrijf De Persgroep moet de dagbladen NRC Handelsblad en nrc.next verkopen. Dat is de voorwaarde die de Nederlandse Mededigingsautoriteit heeft opgelegd aan De Persgroep om een meerderheidsbelang te mogen nemen in de Nederlandse PCM Holding. De Persgroep, uitgever van onder meer Dag Allemaal, Het Laatste Nieuws en De Morgen, wil een belang van 58,4 % nemen in PCM Holding. De Belgische groep had zelf eerder al aangegeven de krant NRC Handelsblad van de hand te willen doen. Dat stond volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit echter niet in de oorspronkelijke plannen en zou De Persgroep zonder de verkoop een te dominante positie hebben verworven op de Nederlandse krantenmarkt.

De financiële managers van De Persgroep zijn de voorbije jaren zeker niet stil blijven zitten en hebben vermoedelijk een sluw plan bedacht om de voorwaarde van de Nederlandse Mededigingsautoriteit te kunnen omzeilen.

http://www.denieuwereporter.nl/2012/10/nrc-kiest-voor-de-...

http://www.denieuwereporter.nl/2012/10/de-nrc-cijfers-een...

http://www.express.be/sectors/nl/media/de-persgroep-moet-...

Foto: Groepscomité van De Persgroep

19:37 Gepost door JaapjeJaap in Actualiteit, De Persgroep, Nederlandse pers | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |