11-05-13

Nederland: 'kindermisbruik is verzinsel van psychiatrische patiënten'

zandvoortphotos.jpg

'Volgens de getuigenissen van psychiatrische patiënten zouden in ons land kinderen seksueel worden misbruikt in georganiseerd verband'...

===

22 april 1994

'Meisje van 12 ritueel misbruikt - Werkgroep kan geen tastbare bewijzen vinden'

DEN HAAG/ALKMAAR De politie in Den Helder heeft een netwerk opgerold dat een 12jarig meisje jarenlang op rituele wijze zou hebben misbruikt. Het gruwelijke karakter van de zaak is vergelijkbaar met dat van het incest-drama in Epe...

De politie heeft tot nu toe negen verdachten aangehouden. Onder hen zijn de vader (35) en de stiefmoeder (24) van het meisje. Zij zouden hun dochtertje tegen betaling beschikbaar hebben gesteld. Het misbruik vond plaats tussen het vierde en achtste levensjaar van het slachtoffer. Ze is volgens een van de advocaten „geestelijk en lichamelijk een wrak” en verblijft in een tehuis.
Tijdens het misbruik droegen de daders maskers. Ook is er sprake van beschilderingen. Het misbruik zou in groepsverband hebben plaatsgevonden. Het geval is gemeld bij de werkgroep-Hulsenbek van het ministerie van justitie. Die bracht gisteren rapport uit aan staatssecretaris Kosto.

De werkgroep zegt geen tastbare bewijzen gevonden te hebben dat in ons land sprake is van ritueel misbruik, al wil ze niet uitsluiten dat het voorkomt. Het geval in Den Helder valt, voor zover nu bekend, niet onder de definitie die de werkgroep voor ritueel misbruik hanteert. Dan moet. er meer dan één slachtoffer zijn.

De werkgroep, genoemd naar haar voorzitter de Arnhemse advocaat-generaal mr. J. Hulsenbek, onderzocht het waarheidsgehalte van de meldingen bij de inspectie Jeugdhulpverlening en van de verhalen die vorig jaar werden verspreid via tv-uitzendingen en perspublikaties. Volgens de getuigenissen van psychiatrische patiënten zouden in ons land kinderen seksueel worden misbruikt in georganiseerd verband.
Het misbruik zou gepaard gaan met satanische rituelen. De verhalen werden naar buiten gebracht door psychotherapeuten die ze uit de mond van (ernstig beschadigde) patiënten hadden opgetekend.

Na gesprekken met hulpverleners is de commissie tot de slotsom gekomen dat in ons land enkele tientallen kinderen en volwassenen vermeend slachtoffer zijn van rituele mishandeling. Hun verhalen kenmerken zich volgens de commissie door uitzonderlijke angsten.

De werkgroep zegt op goede gronden te betwijfelen dat ritueel misbruik daadwerkelijk voorkomt. Onderzoek in binnen- en buitenland heeft geen enkel tastbaar bewijs opgeleverd. Toch wil de werkgroep geen uitspraak doen over de geloofwaardigheid van ''de verhalen.

http://www.digibron.nl/search/detail/012df15aa4e5be897b7a...

Foto: Afbeeldingen van misbruikte kinderen in de kinderpornozaak Zandvoort die door de Belgische autoriteiten werd dichtgedekt en waarin de Nederlandse Justitie enkel een zeer beperkt onderzoek voerde.

De commentaren zijn gesloten.