09-04-13

Da Vinci-zaak: Vragen rond onderzoek Openbaar Ministerie

da.vinci_helikopter_cmyk.jpg

'Ouders van Da Vinci kinderen razend en stappen naar rechter'

29 feb 2012

ZOETERMEER - Vorig jaar zomer werd Zoetermeer opgeschrikt toen er verhalen naar buiten kwamen over seksueel misbruik en mishandeling van kleutertjes op basisschool Da Vinci. Het openbaar ministerie (OM) deed onderzoek, concludeerde dat er geen bewijs was en seponeerde de zaak. Een zestal moeders eist nu via de rechter dat het OM het onderzoek heropent en de daders alsnog vervolgt.

“Onze kinderen kunnen niets doen. Wij wel! Wij willen dan ook de stem zijn van onze inmiddels zwaar getraumatiseerde en wellicht voor het leven getekende zoontjes en dochtertjes, slachtoffertjes van directeur S. en lerares M. Deze pedagogische medewerkers die niet met hun handen kunnen afblijven van kinderen die aan hun zorg zijn toevertrouwd, mogen nooit meer in het onderwijs werken!”
De emoties laaiden hoog op tijdens het gesprek dat het Streekblad enkele dagen geleden had met vier van de zes moeders en een vader, die overigens geen van allen met hun naam in de krant willen. Kwaad zijn ze, nee, razend over de hele gang van zaken. “We willen heropening van de zaak en we willen dat de daders gestraft worden. Waarom we zo vasthoudend zijn? Omdat er, in tegenstelling tot wat het OM zegt, wel degelijk bewijzen zijn. Onze kinderen hebben onafhankelijk van elkaar zeer gedetailleerde verklaringen afgelegd. Verklaringen over hoe ze directeur S. moesten ‘troosten’ (seksueel getinte handelingen moesten verrichten, red.) en hoe ze op een bizarre en vernederende manier ten overstaan van hun hele groep gestraft werden.”
De moeders zijn unaniem van mening dat zij en hun kindertjes totaal niet serieus zijn genomen. Niet door het OM, niet door het schoolbestuur en ook niet door de gemeente. En dat terwijl het volgens hen volstrekt duidelijk is wat er op de Da Vinci is voorgevallen. “Onbegrijpelijk, verdrietig en frustrerend”, vinden ze. In een gezamenlijk document hebben de moeders hun conclusies geformuleerd over de gebeurtenissen, de wel tegenover hen uitgesproken maar niet op schrift te krijgen verklaringen van andere leerkrachten over het vreemde strafbeleid op de school en andere bizarre gebeurtenissen. Het is een schokkend document.
“Onze advocaat Ad Westendorp vindt net als wij dat het onderzoek van het OM slecht en te snel is uitgevoerd. Zo is er geen sporenonderzoek gedaan, zijn meerdere belangrijke getuigen en slachtoffertjes niet gehoord en is er onvoldoende naar bewijs gezocht. Meer dan genoeg redenen om het OM via de rechter te dwingen tot heropening van het onderzoek en vervolging van de daders!” De rechtszitting wordt over drie maanden verwacht.

http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2173448

16:28 Gepost door JaapjeJaap in Actualiteit, Da Vinci-zaak, Nederland | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.