21-02-13

Zaak Demminck: Internationale Hof van Justitie moet weg uit Den Haag

Image

Het Parool zet vandaag – precies twee maanden nadat Katholiek Nieuwsblad erover berichtte - het bericht op de voorpagina over de ontwerpresolutie bij het Amerikaanse Congres die vraagt om het weghalen van het Internationale Hof van Justitie uit Den Haag.

De indiener van de resolutie, de katholieke Christopher Smith, vindt dat Den Haag een ongeloofwaardige locatie geworden is, omdat hardnekkige en concrete beschuldigingen van kindermisbruik tegen de voormalige secretaris-generaal van Justitie, mr. Joris Demmink, daar zonder serieus onderzoek zijn gebleven.

Pedofiel netwerk

Republikein Christopher Smith heeft een voortreffelijke reputatie als verdediger van de mensenrechten. Zo zorgde hij er deze maand ook voor dat de dissidente Vietnamese priester Nguyen Van Ly, die door Smith al jaren wordt gesteund, voorgedragen werd als ‘martelaar voor de mensenrechten’ voor de Nobelprijs voor de Vrede 2013. Ook was Smith de voorzitter van de hoorzitting over de affaire Demmink en het mogelijke pedofiele netwerk met vertakkingen binnen de Nederlandse overheid, die op 4 oktober gehouden werd door het Helsinki Comité in het Amerikaanse Congres. Ook daarvan deed Katholiek Nieuwsbladverslag, terwijl andere Nederlandse media er nadrukkelijk over zwegen.

Aanpak

Smith pleitte er op 4 oktober al voor Nederland hard aan te pakken, bondgenoot of niet. Dit zou eerder goed gewerkt hebben bij andere staten die nalatig gebleven waren om kinder- en vrouwenhandel serieus tegen te gaan, zoals Israël en Zuid-Korea. De voorpagina van Het Parool zou erop kunnen duiden dat als gevolg van Smith’s aanpak nu ook de Nederlandse journalistiek zich de ernst van de zaak bewust wordt. Overigens sprak vorige maand de Nederlandse Vereniging van Journalisten al haar steun uit voor de mishandelde en bedreigde Turkse journalist Kazmali, die onderzoek deed in de affaire Demmink.

Kamervragen

Vandaag loopt de termijn af van het uitstel waarbinnen minister Opstelten van Veiligheid en Justitie verplicht is te reageren op de vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over de affaire Demmink. Omtzigt vindt de resolutie “zeer schadelijk” voor de reputatie van Nederland als rechtsstaat.

http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/item/3408-het-pa...

Commentaren

gebeurd veel meer in amerika ik vindt het prima hier! ze moeten niet zeuren !

Gepost door: elektricien den haag | 29-12-14

De commentaren zijn gesloten.