17-08-09

Gevangenissen Nederland

Weblog
Krista van Velzen

dinsdag 4 augustus 2009, 16.17 uur – Krista

Gevangenispersoneel: ‘Samenleving onveiliger door regeringsbeleid’

gevangenispersoneel-aan-het-woord-groot

De afgelopen maanden hebben wij gewerkt aan een enquete onder het gevangenispersoneel. Er wordt veel over gevangenissen gesproken en over het personeel, maar weinig mét het personeel. Vaak vroegen personeelsleden mij of ze in Den Haag wel weten hoe het er in de praktijk aan toe gaat, hoe zij gebogen gaan onder de bezuinigingen en de toenemende werkdruk.

In het onderzoek wat wij vandaag gepubliceerd hebben komt het personeel zélf aan het woord. En de resultaten liegen er niet om..

meerpersoonscel

De combinatie van bezuinigingen en het gebruik van meerpersoonscellen leidt volgens het gevangenispersoneel tot grote veiligheidsrisico’s. Volgens 89 procent van de respondenten is er steeds minder personeel op hetzelfde aantal of zelfs een groter aantal gedetineerden. Het noodzakelijke contact met gedetineerden om er voor te zorgen dat onveilige situaties tijdig worden gesignaleerd wordt door deze onderbezetting geminimaliseerd. In het geval van meerpersoonscellen betekent dit dat deze cellen soms niet meer met de vereiste twee of meer medewerkers geopend kunnen worden.

Onveiligheid op de werkvloer door bezuinigingen vind ik onacceptabel. 65 procent van de ondervraagden geeft aan dat de onveiligheid in de inrichting is toegenomen door het gebruiken van meerpersoonscellen terwijl 85 procent aangeeft dat de werkdruk hierdoor is toegenomen. Gedetineerden zitten nu verplicht met meerderen op een cel. Ik vind dat nu er een cellenoverschot is, plaatsing op meerpersoonscellen vrijwillig moet zijn. Dat kan nu er op dit moment een groot cellenoverschot is. Daarnaast moet de regering geen personeel ontslaan zoals zij nu van plan is, maar zorgen dat de werkdruk omlaag gaat.

Het onderzoek van de SP is verspreid onder alle gevangenismedewerkers, van reclassering tot bewakers. Gevraagd is naar de uitwerking van het regeringsbeleid van de afgelopen jaren, waaronder de bezuinigingen op personeel en de inzet van meerpersoonscellen. Ruim 500 medewerkers namen deel aan het onderzoek. De resultaten zijn opgenomen in het onderszoeksrapport ‘Het gevangenispersoneel aan het woord’.

Download hier het rapport: ‘Het gevangenispersoneel aan het woord’

Lees hier en hier het artikel in de Volkskrant over dit onderzoek.

http://kristavanvelzen.sp.nl/weblog/2009/08/04/gevangenis...

 

21:07 Gepost door JaapjeJaap in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gevangenissen nederland |  Facebook |

Commentaren

reactie Goede zaak dat dit eens onderzocht wordt, ik hoop dan ook dat er vanuit de kamer serieus op gereageerd gaat worden. De gevangenis is momenteel wel de laatste plaats waar bezuinigd zou moeten worden, hier zou eerder moeten worden geinversteerd.

Vooral met het oog op de toekomst van de gedetineerden en de kans op recidive is het goed om wat te gaan doen met je gedetineerden en niet zoals nu gebeurd ze opsluiten en hopen dat ze zonder aandacht dan wel leren hoe ze zich in de samenleving zouden moeten gedragen.

De opvang van de psychiatrische patienten binnen het gevangeniswezen ondergaat een werkelijke verandering met de komst van de PPC’s dus voor mij betekend dit , dat er bij Justitie vast mensen zitten die er een andere kijk op hebben en waarmee dit soort zaken uitstekend met te bespreken zijn, maar ja die zitten niet in de kamer.

Gepost door: LPD | 18-08-09

De commentaren zijn gesloten.