24-02-09

Tweede Kamer: Eerste digitaal burgerinitiatief


digitaal.voorstel.Ned.33331988_jpg_607271dEerste digitale burgerinitiatief naar Tweede Kamer

ROTTERDAM/DEN HAAG - Het eerste digitale burgerinitiatief wordt woensdag bij de Tweede Kamer ingediend.

De raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) van GroenLinks verzamelden sinds de jaarwisseling 63.775 handtekeningen om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden. Ze vinden dat uitsluitend professionals vuurwerk mogen afsteken.

40.000

Als 40.000 mensen het initiatief via internet ondertekenen, moet de Tweede Kamer het voorstel in behandeling nemen. 'Meer plezier met minder vuurwerk' heeft de primeur. De twee raadsleden overhandigen de handtekeningen woensdag aan VVD-Kamerlid Johan Remkes, die voorzitter is van de commissie voor burgerinitiatieven.

Aanpakken

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken gaf eerder dit jaar al aan dat het kabinet voorlopig niet denkt aan een verbod op vuurwerk voor consumenten. Volgens de minister zijn er ongeveer evenveel Nederlanders voor als tegen een verbod op consumentenvuurwerk. Wel wil zij het illegale vuurwerk blijven aanpakken, omdat daarmee de meeste ongelukken gebeuren.

De duizenden ongevallen per jaar zijn voor de initiatiefnemers de reden om voor een verbod te pleiten. Bovendien leidt het massaal afsteken van vuurwerk volgens hen tot giftige smogvorming in de stedelijke gebieden en levert het geluidsoverlast op.

Steun

Dat er in korte tijd zoveel handtekeningen binnen zijn gekomen, geeft naar hun mening aan dat er landelijk steun voor is. Zij vinden dat de minister hun voorstel een kans moet geven.

NU, 17 februari 2009 © ANP

Foto: Voorzitter van de commissie voor burgerinitiatieven Johan Remkes - Foto: Dijkstra bv. Dijkstra, Fotoburea

01:06 Gepost door JaapjeJaap in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: eerste digitaal burgerinitiatief |  Facebook |

Commentaren

Internetrecht
Eerste digitale burgerinitiatief naar Tweede Kamer

18 februari 2009 - Geplaatst onder: Internetrecht

Het eerste digitale burgerinitiatief wordt vandaag bij de Tweede Kamer ingediend, meldde Nu.nl gisteren. Intrigerend, want in maart vorig jaar werd een e-petitie nog ongeldig verklaard omdat de handtekeningen digitaal en niet op papier gezet waren. Het reglement van de Commissie Burgerinitiatieven is in de tussentijd niet aangepast, dus waarom mag het nu ineens?

De crux blijkt te zitten in de evaluatie van deze regeling die eind november verscheen. Daarin blijkt dat de eis om inktstrepen op papier te verlangen bij petities echt een probleem is en nu eindelijk eens afgeschaft moet worden. Op zijn ambtenaars:

Continuering van de regeling voor onbepaalde tijd noodzaakt daarom te onderzoeken hoe de Kamer in de gelegenheid kan worden gesteld elektronische handtekeningen te verifiëren.
In de tussentijd gaat men over op een compromismodel: petities mogen zonder fysieke handtekeningen worden aangeboden, maar de commissie kan steeksproefgewijs mensen op de lijst alsnog een handtekening laten zetten. Voor de meelezende wiskundigen en statistici nog een interessante passage:

Deze steekproefsgewijze controle moet op basis van statistische regels minimaal 385 fysieke handtekeningen omvatten. Om ervan uit te kunnen gaan dat 95% van alle digitale steunbetuigingen juist is, mogen er in deze controlegroep maximaal 19 fouten zitten, dat wil zeggen de gegevens van naam, adres en woonplaats onjuist zijn. Dan kan met 95% waarschijnlijk- heid mogen worden gesteld dat het benodigde aantal steunbetuigingen van 40 000 geldig is. Het aantal van 385 handtekeningen is ook nodig als sprake is van 55 000 of 70 000 handtekeningen.

Bron:

Gepost door: Yves | 24-02-09

'Remkes ontvangt eerste digitale initiatief'
DEN HAAG - Voorzitter van de commissie voor burgerinitiatieven Johan Remkes heeft woensdag het eerste digitale burgerinitiatief in ontvangst genomen. Dat gebeurde in de Tweede Kamer in Den Haag. GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) boden officieel het voorstel Meer plezier met minder vuurwerk aan.


Sinds 1 januari is het mogelijk dat mensen een digitaal voorstel onderschrijven. Voor zo'n initiatief zijn 40.000 handtekeningen nodig. De initiatiefnemers hadden dat aantal binnen een week gehaald. Ze verzamelden er 63.375, daarvan kwamen enkelen zelfs op papier binnen „We gaan nu niet stilzitten”, liet Rietveld weten. „We gaan door met nog meer informatie verzamelen. Zo willen we concrete voorbeelden noemen, zoals Australië waar vuurwerk is verboden.”

Rietveld noemde de overhandiging een spannend moment. „Zowel voor ons als voor de initiatieven die nog gaan volgen. Het is toch nieuw, zo'n digitaal burgerinitiatief. Ik denk dat ze even kijken hoe ze dit aan moeten pakken.”

Bonte zei tegen Remkes dat hij hoopt dat de Tweede Kamer een stuk serieuzer met het initiatief omgaat als minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. „Ik schrok van haar reactie dat ze zei niets met het voorstel te gaan doen.” Hij noemde het verzamelen van handtekeningen via internet „een verrijking van de democratie”. De commissie gaat nu het voorstel bekijken, liet Remkes weten.
Daarbij wordt eerst gecontroleerd of het burgerinitiatief geldig is, of de handtekeningen echt zijn. „Ik hoop dat u begrijpt dat ik nu nog niet inhoudelijk kan reageren.” Remkes maakt zich er geen zorgen over dat er nu elke dag een ander burgerinitiatief komt. „Er zijn kwalitatieve eisen. Eerst gaan we dit voorstel bekijken. Op basis daarvan kunnen we de Kamer een voorstel doen. Dan kunnen hun Kamerfracties hun standpunt bepalen. In onze parlementaire democratie beslist uiteindelijk de Kamer.”

Met het voorstel willen de raadsleden uit Rotterdam en Den Haag een einde maken aan de vuurwerkoverlast tijdens oud en nieuw. Zij vinden dat uitsluitend professionals vuurwerk mogen afsteken tijdens de jaarwisseling.

De Telegraaf, wo 18 feb 2009

Gepost door: Yves | 24-02-09

De commentaren zijn gesloten.