21-02-09

Nederland hoeft niets te gaan zoeken in Afghanistan


Afghanistanfk261006doverbevolkinggrondrechtenmensenrechtenbestaannietinBelgië

'Slagen missies nog ver weg' - Hoezo sneuvelen in Uruzgan voor 'goede zaak'?

DEN HAAG, zaterdag - Binnen Defensie is flinke beroering ontstaan over een uiterst kritische analyse van de Uruzzgan-missie door een vooraanstaande officier van de mariniers.

Kort voordat komende zomer voor het eerst een compagnie mariniers naar Zuid-Afghanistan vertrekt, schetst luitenant-kolonel H. Bosch van het keurkorps der zeestrijdkrachten een desolaat beeld van de ISAF-missie. "De NAVO is bezig een guerrilla te bedwingen. In Nederland spreken we van een opbouwmissie, maar iedereen weet dat het anders is."

De mariniersofficier lijkt weinig gecharmeerd van de Uruzgan-aanpak door ons land. "De Nederlandse militairen die zijn gesneuveld, stierven voor een goede zaak, zo wordt ons telkens weer uitgelegd. Wat is dan die goede zaak?" zo vraagt hij zich publiekelijk af. In dit kader wijst de overste op de afbrokkelende steun van de bevolking voor de peperdure en gevaarlijke missie.

Dolksteek

Overste Robin Middel meldt namens Defensie dat er intern de nodige wenkbrauwen zijn gefronst over de 'dolksteek in de rug' van de mariniersofficier die zelf nooit in Uruzgan was. "Zijn opiniestuk is een samenraapsel van dubieuze keuzes uit selectieve bronnen. De optelsom resulteert in een volstrekt vertekenend beeld. Dat betreuren we."

door Roy Klopper
De Telegraaf
za 21 feb 2009

Foto: 'Opbouwmissie in Afghanistan'

10:47 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

18de slachtoffer
De oorlog in Afghanistan die niets met een bevrijdingsoorlog te maken heeft maar die alleen bepaalde economische belangen en de belangen van de NATO dient, kost de Nederlandse samenleving die onder de economische crisis kraakt, niet alleen handenvol geld...

De 'wakkere' Nederlanders protesteren daar niet tegen. Dus zijn zij er tevreden mee.

------

Opnieuw Nederlandse dode in Afghanistan


Generaal Peter van Uhm maakt vrijdag op het ministerie van Defensie bekend dat sergeant Mark Weijdt vrijdagmorgen is gesneuveld in Uruzgan.

DEN HAAG (ANP) – In de Afghaanse provincie Uruzgan is vrijdag opnieuw een Nederlandse militair om het leven gekomen. Het gaat om de 24–jarige, in Schaarsbergen gelegerde sergeant Mark Weijdt, die tijdens een vuurgevecht vermoedelijk op een bermbom stapte. Een soldaat raakte lichtgewond aan zijn hoofd.

Dat heeft commandant der strijdkrachten Peter van Uhm vrijdag bekendgemaakt. De families van beide militairen zijn inmiddels geïnformeerd. De naam van de gewonde soldaat geeft Defensie niet vrij.

De betrokken militairen waren met hun eenheid bezig aan een meerdaagse operatie, die bijna was afgerond. Het ging om een gebied waar de Nederlanders nog amper waren geweest. De operatie was bedoeld om contact te maken met de bevolking. De fatale gebeurtenis had plaats om 14 uur plaatselijke tijd. De slachtoffers zijn met een helikopter afgevoerd.

Het is het achttiende Nederlandse slachtoffer in Afghanistan sinds medio 2006. Van hen sneuvelden er nu zeven door een geïmproviseerd explosief.

De Telegraaf, 19-12-2008

Gepost door: Jeroen | 21-02-09

Afghanistan
Het geld dat de Nederlandse regering over de balk gooit in Afghanistan, kan misschien beter dienen om de Nederlandse werkloosheid te bestrijden.

Welke politieke partij heeft de moed om daarover een volksreferendum te organiseren ?

------


Nederlander is vertrouwen in kabinet kwijt

DEN HAAG - Het kabinet pakt de crisis niet goed aan. Dat vindt 63 procent van de Nederlanders, blijkt uit het jaarlijkse AD Regeringsrapport.

Morgen is het precies twee jaar geleden dat het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie aantrad. Hoewel er afgelopen najaar een kleine opleving zat in het vertrouwen in het kabinet, heeft dat inmiddels een nieuw dieptepunt bereikt.

In het tweede AD Regeringsrapport geven Nederlanders het kabinet een onvoldoende. Vorig jaar kreeg het kabinet nog een 6-min. Driekwart van de ondervraagden heeft het gevoel dat het kabinet niet naar hen luistert. Ruim de helft vindt dat de ministers het afgelopen jaar zelfs slechter zijn gaan luisteren.

De kloof tussen dit kabinet en de bevolking blijkt onder andere uit de aanpak van de crisis. Bevriezen van de pensioenen of loonmatiging als crisismaatregel? 72 procent van de Nederlanders is niet bereid inkomsten in te leveren.

Voor de meeste Nederlanders lijkt de crisis een onderwerp dat aan hen voorbijgaat. Nog geen 10 procent van de ondervraagden is bang om komend jaar zijn of haar baan te verliezen. Bijna de helft denkt gewoon aan het werk te blijven.

Nederlanders zijn het erover eens dat bij de crisisaanpak in elk geval gezorgd moet worden voor goede zorg en voldoende banen. Onderwijs en criminaliteit, de speerpunten van vorig jaar, zijn gedaald op het prioriteitenlijstje.

Algemeen Dagblad, zaterdag 21 februari 2009

Gepost door: Jeroen | 21-02-09

Vrij Nederland: Dossier Afghanistan
Bron:

Gepost door: Jaapjejaap | 21-02-09

STOP Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan !
Het wordt tijd dat er een volksreferendum wordt georganiseerd rond de torenhoge uitgaven van de Nederlandse overheid aan de oorlog in Afghanistan en het feit dat jongeren daar op een zinloze manier sterven.

Welke politieke partij neemt daartoe het initiatief ?

----------

Klein draagvlak onder lezers voor missie
'Kritiek officier respectloos'

Van onze verslaggevers

DEN HAAG - Familieleden van naar Uruzgan uitgezonden militairen hebben geen goed woord over voor het scherpe commentaar van luitenant-kolonel H. Bosch op de militaire missie. De Telegraaf berichtte gisteren over de kritiek van Bosch.


Respectloos en nutteloos noemen ze de kritische analyse waarin de hoge officier van de mariniers zich openlijk afvraagt of de gesneuvelde militairen daadwerkelijk zijn gevallen 'voor de goede zaak'. "Het getuigt van weinig respect dat hij zich dit afvraagt", oordeelt voorzitter Rob Vonk van de Thuisfrontafdeling Luchtmobiele Brigade. "Naar de militairen toe, maar ook naar de achterblijvers."
Vonk stelt dat het extra wrang is dat de uitlatingen door een militair zijn gedaan. "Een dolksteek in de rug. Natuurlijk is het niet verkeerd om kritisch te kijken naar de missie, maar het is verkeerd om onze hardwerkende militairen hierbij te betrekken. Ook moet je in een discussie naar de rechtvaardiging van de missie niet de vraag stellen of de soldaten zijn gesneuveld voor de goede zaak. Dat heeft geen nut en is alleen pijnlijk voor betrokkenen."
Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP beaamt dat. "De doelstellingen van stabiliteit en veiligheid in Uruzgan gaan waarschijnlijk niet gehaald worden, dus de discussie moet worden gevoerd. Maar niet over de rug van onze strijdkrachten."
Ook de Tweede Kamer heeft er weinig tot geen begrip voor dat de officier twijfelt aan de 'goede zaak'. "Dat is kort door de bocht en getuigt van weinig respect voor degenen die op missie zijn", aldus CDA-Kamerlid Raymond Knops. "Hiermee onteert hij de gesneuvelden", vindt VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn. "Je mag best kritiek hebben op een missie, maar deze opmerking is een enorme klap voor de nabestaanden."
PVV-Kamerlid Hero Brinkman sluit zich daarbij aan. "De kritiek op de missie kan ik ondersteunen en de winst is inderdaad marginaal, maar zeggen dat we onze jongens voor niks hebben verloren, vind ik een boude uitspraak en behoorlijk ongevoelig", aldus Brinkman.
Uit de reacties van lezers op de website van De Telegraaf blijkt dat het draagvlak voor de missie inmiddels klein is. Veel mensen prijzen de officier voor zijn moed. Maar er is ook kritiek. Zo schrijft een lezer: "Erg makkelijk om vanaf de zijlijn kritiek te geven. Ik sta achter onze jongens daar en hoop dat ze behouden terug komen."

De Telegraaf, zo 22 feb 2009

Gepost door: Jaapjejaap | 22-02-09

Doodskisten
Kisten van gesneuvelden mogen weer op foto

De Amerikaanse regering laat opnieuw toe dat de met de vlag getooide kisten van Amerikaanse soldaten die in het buitenland sneuvelden, bij hun aankomst in de VS worden gefotografeerd door persfotografen. President George Bush senior voerde een verbod in tijdens de Golfoorlog in 1991. Maar tijdens de Irak-oorlog stelden critici dat de regering van Bush junior op die manier de menselijke kostprijs van de oorlog wilde verbergen. De families van de gesneuvelden moeten voortaan nog wel hun toestemming geven. Het aantal Amerikaanse militairen dat sinds 2003 omkwam in Irak, bedraagt nu 4.251. In Afghanistan, Pakistan en Oezbekistan stierven sinds 2001 584 soldaten. (ap)

DS vrijdag 27 februari 2009

Gepost door: Jaapjejaap | 27-02-09

Obama loog
De Amerikaanse Obama loog over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak.

----

'Amerikaanse troepen niet volledig weg uit Irak'

WASHINGTON - President Barack Obama wil na augustus 2010, wanneer het merendeel van de Amerikaanse troepen uit Irak is teruggetrokken, nog tienduizenden militairen in het land achterlaten om de Iraakse strijdkrachten te adviseren en Amerikaanse belangen te beschermen.

Getallen circuleren van 35.000 tot 50.000 militairen. Dat heeft Obama gisteren in een besloten vergadering met leiders van het Congres gezegd, melden Congresmedewerkers. Momenteel zijn er zowat 142.000 Amerikaanse soldaten in Irak gelegerd.

Obama had in zijn verkiezingscampagne beloofd dat hij binnen zestien maanden na zijn ambtsaanvaarding een eind zou maken aan de oorlog in Irak. Die termijn is nu al uitgerekt tot negentien maanden.

Volgens John McHugh, een republikeins lid van de defensiecommissie in het Huis van Afgevaardigden, zou Barack Obama de troepen uit Irak pas in augustus 2010 terugtrekken, wat niet langer strookt met de beloftes tijdens de presidentiële verkiezingscampagne.

DS vrijdag 27 februari 2009 | Bron: BELGA

Gepost door: Jaapjejaap | 27-02-09

Obamia Er maar van uitgaand dat Obama niet in Kenia is geboren gaat de prez elect in januari van start met een uitgebreid potje changen. Nou mogen wij eigenlijk niet al teveel babbels hebben als het om veranderingen gaat, want in Nederland gebeurt volgens ene meneer Heine alles een halve eeuw later. En die kon het weten. Maar toch zijn we zo vrij onze twijfels uit te spreken over de door die man met dat gezonde kleurtje aangekondigde wijzigingen in het Amerikaanse wanbeleid. Om zo in de voetsporen te treden van populaire Democratische kanonnen als Jack Kennedy en Bill Clinton. Respectievelijk verantwoordelijk voor de escalatie van de oorlog in Vietnam en het platdemocratiseren van voormalig Joegoslavie. En beiden waren enthousiaste buitendedeurneukers. Klinkt dus al niet goed en dat gevoel wordt versterkt bij het aanschouwen van Barack's choice in de komende regeringsploeg. Allereerst Billary Clinton op Buitenlandse Zaken. Tenminste, als Republikeinse drollenwippers daar niet een stokje voor steken door te wijzen op een artikel in de Amerikaanse grondwet dat het zittende volksvertegenwoordigers verbiedt om in een nieuwe regering te stappen. Billary staat al lichtjaren bekend als een voorstander van een betaalbare ziektekostenverzekering voor iedereen. Prachtig, maar hoe krijg je dat voor mekaar als je bijvoorbeeld Maxime Verhagen een klamme hand moet geven? Bovendien is Billary lid van Bea's Bilderberg, de Council on Foreign Relations en de Trilateral Commission. Geen clubs die je meteen associeert met change. Integendeel. Erger nog, deze ellendige machtsconcentraties zijn nou juist in hoge mate verantwoordelijk voor de huidige ellende in de wereld. Nog zo'n mooi portret, Timothy F. Geithner. Timmy wordt de nieuwe minister van Financien. Heeft vroeger gewerkt bij de Ford Foundation en Kissinger Associates en is lid van Bea's Bilderberg, de Council on Foreign Relations en de Trilateral Commission. Dus dan weet je het wel. Dan hebben we die lieflijke Larry Summers op Economische Zaken. Ook al lid van Bea's etcetera etcetera. Larry produceerde ooit eens een paper waarin hij zei dat je giftig afval het best in onderontwikkelde landen kon dumpen, omdat die er het minste last van hadden. Carnaflap bij Trafigura misschien, maar bij ons gaat het licht uit.


woensdag 26 november 2008

Info:

Gepost door: Jaapjejaap | 27-02-09

"Europa moet meer inspanningen leveren"
VRT, ma 03/08/2009

De NAVO is nog niet van plan om zich terug te trekken uit Afghanistan. Dat heeft de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, gezegd in een interview met de VRT. Meer nog, hij vindt dat de Europese landen hun inspanningen mogen opvoeren.


“NAVO blijft zo lang als nodig in Afghanistan”

De NAVO-troepenmacht is van plan om te blijven zolang het nodig is, zei Rasmussen, tot de Afghanen zelf de verantwoordelijkheid kunnen opnemen.

De Europese landen moeten wel meer inspanningen leveren. Er zijn op dit moment bijna 65.000 NAVO-soldaten in Afghanistan, onder wie ook een aantal Belgen. Op de vraag of hij België specifiek zou vragen om meer troepen te sturen, antwoordde Rasmussen aarzelend: "Ikzelf heb geen specifieke vragen aan bepaalde landen. De bevelhebbers ter plaatse moeten inschatten waar de noden liggen."

De Belgische troepen voeren momenteel geen gevechtsopdrachten uit. De militaire vakbonden in België hebben al terughoudend gereageerd op een eventuele vraag voor extra militairen.

Rasmussen bedankt ons land voor de inspanningen. Hij waarschuwt wel dat er in de aanloop van de presidentsverkiezingen, over drie weken, nog meer geweld kan zijn in Afghanistan.

Gepost door: Jeroen | 03-08-09

VS hopen op Nederlandse steun tot juli 2011 Amerikaanse druk - Eerst nog eens goed investeren en nadien afdruipen...

----

6 december 2009

Brussel, 6 dec. De Verenigde Staten hopen dat Nederland in elk geval tot juli 2011 in Uruzgan blijft. Als Nederland dan zijn troepen zou terughalen, is dat ,,een standpunt waar zeker over gepraat kan worden''. De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO Ivo Daalder heeft dat zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof. Ook Amerika wil vanaf juli 2011 zijn troepen geleidelijk terugtrekken uit Afghanistan.

Afgelopen dagen deed de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al een beroep op Nederland om langer in Uruzgan te blijven dan augustus volgend jaar. Daalder maakte zondag duidelijk dat de Amerikanen het niet logisch zouden vinden als Nederland zijn militairen uit Urzugan terughaalt maar wel elders in Afghanistan aan de slag gaat. ,,Nederland heeft de afgelopen jaren ongelofelijk geïnvesteerd in Uruzgan. Om nu opnieuw ergens anders te beginnen: zo investeer je niet.''

De uit Nederland afkomstige, maar tot Amerikaan genaturaliseerde Daalder zei verder dat het niet genoeg is als Nederland na augustus 2010 alleen in Afghanistan actief blijft via ontwikkelingshulp. Verdedigingstaken zijn even belangrijk, zei hij.

http://www.nrc.nl/binnenland/article2431145.ece/VS_hopen_op_Nederlandse_steun_tot_juli_2011

Gepost door: Jan Boeykens | 06-12-09

De commentaren zijn gesloten.