21-02-09

Algemeen Dagblad wil niet door De Telegraaf maar wel door De Persgroep opgeslokt worden


JeanMalomgredemediageenpluriformiteitmaarcommerciëleéénheidsworst

PCM: AD naar Telegraaf onbestaanbaar

ROTTERDAM - Een overname van de PCM- kranten Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en het AD door concurrent De Telegraaf is niet in het belang van PCM. Dat zegt topman Bert Groenewegen van het krantenbedrijf.

Hij reageert daarmee op een bericht van de Volkskrant dat de Telegraaf Media Groep (TMG) samen met uitgever Weekbladpers een bod zou hebben uitgebracht op de PCM-kranten. Die twee zouden de buit willen verdelen: Weekbladpers aast op de Volkskrant en Trouw, De Telegraaf wil het AD en NRC Handelsblad.,,Mocht er een bod komen van de Telegraaf op PCM-titels, dan kan ik nu al zeggen dat ik een dergelijk scenario zo onwenselijk vind dat ik het niet eens zou adviseren aan onze aandeelhouders,'' zegt Groenewegen. ,,Het is niet goed voor dit bedrijf. Daarbij zou ik het AD nooit uitleveren aan concurrent De Telegraaf.''

PCM verkeert al enige tijd in geldnood en is op zoek naar een strategische partner. Het bedrijf onderhandelt al maanden met twee partijen: investeerder HAL is geïnteresseerd in de NRC en De Persgroep in alle PCM-kranten en met name het AD. Deze uitgever uit België geniet ook de uitgesproken voorkeur van het AD. De Persgroep biedt het AD verreweg het beste toekomstperspectief, meent AD-hoofdredacteur Jan Bonjer. Overname door De Telegraaf noemt hij een horrorscenario.

Bianca Rootsaert van journalistenvakbond NVJ kan zich goed voorstellen dat het AD bevreesd is in handen van het Telegraafconcern te vallen. ,,De titel AD zou kunnen verdwijnen, TMG kan zaken in elkaar gaan schuiven. Dat zou heel slecht zijn voor de pluriformiteit. Kranten maken nieuws. Hoe minder kranten er zijn, hoe minder nieuws er is.''

Ook voorzitter Els Swaab van de stichting Democratie en Media, meerderheidsaandeelhouder van PCM Uitgevers, benadrukt dat het voortbestaan van alle kranten uit de PCM-stal 'een heel zwaar punt' is.

Zij vindt het nog te vroeg voor een oordeel over de interesse van TMG. ,,Onze stichting is geworteld in de sociaal-democratische hoek, terwijl de Telegraaf toch wel erg rechts gezind is. De raad van bestuur van PCM zal een eventueel nieuw bod bekijken, maar wel moeten meewegen dat we niet voor niets al zo lang met De Persgroep praten. We zijn al een heel eind met hen. Die gesprekken gaan goed.''

De redactieraad van het AD vreest verschraling van het media-aanbod. In een verklaring bestempelt de raad een bod van TMG als 'vijandig'. Het Telegraafconcern wilde geen commentaar geven.

Door MARK LANGESLAG
AD, donderdag 19 februari 2009

Commentaren

'de pluriformiteit'
AD, vrijdag 20 februari 2009

AD wijst Telegraaf de deur

ROTTERDAM - Het AD zal zich met hand en tand verzetten tegen een overname door de Telegraaf. Dat zegt hoofdredacteur Jan Bonjer in een reactie op berichten dat de Telegraaf Media Groep samen met de Weekbladpers het krantenconcern PCM, meerderheidsaandeelhouder van het AD, zou willen overnemen.

,,De eerste en tweede krant van het land samen in één concern is een regelrechte bedreiging voor de pluriformiteit. Iedereen was het er al over eens dat het niet handig is geweest dat NRC Handelsblad en De Volkskrant bij PCM in dezelfde handen waren, maar nu wordt het nóg gekker,'' zegt Bonjer.

Hij wijst erop dat journalistiek de kloof tussen de PCM-kranten en de steeds populistischere Telegraaf enorm is. Het AD ziet veel meer in een samenwerking met de Belgische Persgroep. ,,De enige serieuze optie voor de toekomst.''

---------

AD, vrijdag 20 februari 2009

Lezers steunen AD in verzet

ROTTERDAM/DEN HAAG - AD-lezers zijn tegen de overname van AD door de Telegraaf Media Groep (TMG) en de Weekbladpers. Via AD.nl , de redactie en de lezersservice laten abonnees weten niets te zien in die plannen.

,,Het AD is en moet echt onafhankelijk blijven!'' aldus een van de reacties. Gisteren werd duidelijk dat TMG en Weekbladpers zinspelen op overname van (een deel van) PCM, waartoe behalve het AD (voor 63 procent) ook NRC Handelsblad, Volkskrant en Trouw behoren.

Ook op de dagelijkse internetpeiling zijn de lezers uitgesproken in hun opvatting; in reactie op de stelling dat het AD buiten de Telegraafstal moet blijven, laat 85 procent van de stemmers weten het daarmee eens te zijn. ,,Overname is onwenselijk en in mijn optiek ook onmogelijk, daarvoor is het cultuurverschil véél te groot,'' zegt een van de stemmers.

AD-hoofdredacteur Jan Bonjer is blij met de steunbetuigingen. ,,De lezers zien in welk belang ons land heeft bij een pluriforme pers. Onze voorkeur gaat uit naar een overname door de Belgische Persgroep. Daarmee ontstaat weer een gezonde concurrentiepositie die goed is voor de onafhankelijke journalistiek.''

Minister Ronald Plasterk (Media) raadt alle betrokkenen aan zich goed te beraden voordat ze deelnemen aan grootscheepse overnames. ,,Bezint eer ge begint, want de consequenties kunnen groot zijn. Dat signaal heb ik willen afgeven omdat we dicht bij een aantal overnames zijn.''

Plasterk zegt geen voorkeur te willen uitspreken. ,,Maar ik zie ook wel de nadelen van ondernemingen waar heel veel krantentitels onder vallen. Nu al kan de Volkskrant niet innoveren als NRC Handelsblad dat doet, omdat ze beide bij een bedrijf horen.

Ik zie dat het AD zich verzet tegen een overname door de Telegraaf. Bij mijn bezoek aan het AD heb ik begrepen dat men daar veel voordelen ziet in overname door de Persgroep.''

De Telegraaf Media Groep ontkent overigens dat er al een bod is gedaan op PCM. Wel zegt het concern geïnteresseerd te zijn in één of meer titels van PCM.

---------

AD, donderdag 19 februari 2009

'Overname door Telegraaf ondenkbaar'

ROTTERDAM - AD NieuwsMedia acht een overname door De Telegraaf ondenkbaar. Sinds vandaag doen hardnekkige geruchten de ronde dat De Telegraaf, Stichting de Volkskrant en de Weekbladpers samen een opdeling van PcM bekokstoven.

Jan Bonjer, algemeen hoofdredacteur van AD: “1 april valt vroeg dit jaar. Maar sommige grappen maak je niet. Dit is daar één van. Het scenario dat nu wordt neergelegd zal onherroepelijk leiden tot veel meer banenverlies en een minder pluriforme dagbladpers.

Was iedereen er net achter dat het niet handig is geweest om NRC Handelsblad en De Volkskrant in één concern te hebben, wordt prompt voorgesteld om opnieuw zo’n fout te maken. Nota bene met de eerste en tweede krant van Nederland. Van alle opties is dit verreweg de slechtste en minst ethische.

Enig nobel motief is in dit plan nog niet te ontdekken. Om over deze onwaarschijnlijke krachtenbundeling nog maar te zwijgen. De kloof tussen De Telegraaf enerzijds en het AD en NRC Handelsblad anderzijds is journalistiek inhoudelijk, historisch en bedrijfseconomisch onoverbrugbaar.

Wij zullen ons dan ook met hand en tand tegen zo’n plan verzetten. Het is in het beste belang van lezers, adverteerders, medewerkers en een ieder die belang hecht aan een sterke pluriforme pers dat de besturen van Stichting Democratie en Media, PcM, De Persgroep en Koninklijke Wegener dit dossier voortvarend en op een waardige manier tot een resultaat weten te brengen.

AD NieuwsMedia kijkt met veel vertrouwen en enthousiasme uit naar een samenwerking met De Persgroep, de enige serieuze optie voor de toekomst.”

Gepost door: Yves | 21-02-09

'De Persgroep veruit de beste partij'
ROTTERDAM - Bert Groenewegen, de bestuursvoorzitter van PcM, vindt De Persgroep veruit de beste partij om de uitgeverij over te nemen.


PCM

In een verklaring schrijft Bert Groenewegen: ,,Wij hebben onze lessen geleerd na het vertrek van Apax. We hebben sindsdien verschillende opties zorgvuldig verkend. Ik heb een verantwoordelijkheid namens PCM, waarvan de Volkskrant een van de werkmaatschappijen is. PCM moet nu een stap maken, zowel strategisch, financieel als operationeel, met behoud van de pluriforme pers. Als we dit niet doen, dan gaan we de bietenbrug op. De Persgroep is veruit de beste partij met een uitstekende reputatie om deze stap te zetten.”

Met de verklaring reageert de bestuursvoorzitter op de oproep van het personeel van de Volkskrant om geen overhaaste beslissingen te nemen over een overname.

PcM, de uitgever van NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en deels van het AD, zucht onder een schuldenlast van 120 miljoen euro en is op zoek naar vers kapitaal om de bankschuld te verminderen.

De Persgroep uit België onderhandelt al geruime tijd met PCM om het bedrijf over te nemen. Topman Christian van Thillo van De Persgroep maakte al een rondgang langs de ondernemings- en redactieraden van de kranten.

Ook de hoofdredactie van het AD ziet een overname door de Belgische Persgroep als de enige serieuze optie voor de toekomst.

zaterdag 21 februari 2009

Gepost door: Jeroen | 21-02-09

NU.nl.
Strijd om PCM laait op

NU.nl. 19 februari 2009 © ANP

AMSTERDAM - De strijd om uitgeversconcern PCM lijkt in een stroomversnelling te komen. Naast De Persgroep zijn nu ook een of meer andere partijen geïnteresseerd in een overname van de uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad.

?Een bron binnen een van de betrokken concerns meldde donderdagavond dat de Weekbladpers (onder meer Vrij Nederland en Opzij) interesse heeft in een overname, samen met andere nog onbekende partijen.

Van een alliantie zou nog geen sprake zijn. Daarvoor is een voorstel neergelegd bij de PCM-top. Een woordvoerster van PCM liet weten dat er ''de afgelopen dagen'' nieuwe ontwikkelingen zijn ontstaan, maar wil niets kwijt over welke bedrijven erbij zijn betrokken.

Persgroep

Directeur Christian van Thillo van het Belgische mediabedrijf De Persgroep, al eigenaar van Het Parool, ging eerder deze week langs bij de redactie- en ondernemingsraden van de PCM-kranten.

Ook PCM-topman Bert Groenewegen was er om vragen van zijn personeel te beantwoorden.
PCM is sinds vorig jaar op zoek naar vers kapitaal om zijn bankschuld te verminderen. De schuld werd veroorzaakt door een avontuur met durfkapitalist Apax.
PCM is nu voor 90 procent in handen van Stichting Democratie en Media (SDM). Ruim 7 procent is in het bezit van de Stichting de Volkskrant, het overige deel is in handen van Stichting De Christelijke Pers.


AD

Het AD, eigendom van PCM en Wegener, is tegen een overname door Weekbladpers. In een verklaring stelt de krant donderdagavond dat er ''hardnekkige geruchten de ronde doen dat De Telegraaf, Stichting de Volkskrant en de Weekbladpers samen een opdeling van PCM bekokstoven''.
AD-hoofdredacteur Jan Bonjer stelt dat zo'n scenario leidt tot ''veel meer banenverlies en een minder pluriforme dagbladpers''. Hij noemt een samenwerking met De Persgroep ''de enige serieuze optie voor de toekomst''.


------------

NU Zat. 21 februari 2009 © ANP

'Overname PCM niet overhaasten'

AMSTERDAM - Het personeel van de Volkskrant wil dat de raad van bestuur van PCM geen overhaaste beslissingen neemt over een overname. Dat schrijft de krant zaterdag.

De uitgever van NRC Handelsblad, Trouw, de Volkskrant en deels van het AD, zucht onder een schuldenlast van 120 miljoen euro en is op zoek naar vers kapitaal om de bankschuld te verminderen.

De Persgroep uit België onderhandelt al geruime tijd met PCM om het bedrijf over te nemen. Topman Christian van Thillo van De Persgroep maakte al een rondgang langs de ondernemings- en redactieraden van de kranten.

Andere partijen

Ook andere partijen zijn geïnteresseerd in de uitgever of een van de kranten. Medewerkers van de Volkskrant willen onder meer dat hun directie onderzoekt of de krant verzelfstandigd kan worden.
''Ze doen een dringend beroep op de raad van bestuur van PCM om in afwachting daarvan geen onomkeerbare besluiten te nemen'', schrijft de krant.

Persgroep

De Persgroep is uitgever van de Belgische kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen, in Nederland is het concern al eigenaar van Het Parool en Q-Music.
PCM is nu voor 90 procent in handen van Stichting Democratie en Media (SDM). Ruim 7 procent is in het bezit van de Stichting de Volkskrant, het overige deel is in handen van Stichting De Christelijke Pers.

Gepost door: Jeroen | 21-02-09

Persgroep krijgt 51 procent PCM in handen De Standaard, dinsdag 03 maart 2009 | Bron: BELGA


Mediaminister heeft 'gemengde gevoelens' bij overname

PCM Uitgevers BV en De Persgroep NV hebben dinsdag een principeovereenkomst getekend na overleg met aandeelhouders van PCM. Dat blijkt uit een gezamenlijke mededeling van beide groepen. De overeenkomst houdt in dat PCM nieuwe aandelen zal plaatsen bij De Persgroep ter waarde van 100 miljoen euro, waardoor De Persgroep een belang van 51 procent in PCM neemt.
Dankzij deze kapitaalverhoging kan PCM zijn schuldpositie reduceren en de strategie van de onderneming financieren.

PCM blijft een onderneming naar Nederlands recht die gaat functioneren als onderdeel van De Persgroep. De bestaande aandeelhouders - Stichting Democratie en Media, Stichting de Volkskrant, Stichter ter Bevordering van de Christelijke Pers en Stichting Lux et Libertas - behouden hun prioriteitsaandelen in de dagbladtitels en hun doelstellingen met betrekking tot de pluriformiteit, continuïteit en de identiteit worden gerespecteerd, luidt het nog.

De transactie kan in de loop van mei 2009 worden afgerond. PCM en De Persgroep hebben ook afgesproken dat zorgvuldig gekeken zal worden naar de vraag of het strategisch beter is om één van de dagbladtitels te vervreemden, in het belang van de concurrentiekracht en de kwaliteit van die titels.

hrt

Gepost door: Jeroen | 03-03-09

De commentaren zijn gesloten.