18-02-09

'Digitaal burgerinitiatief'

eltemplodelsolRemkes ontvangt eerste digitale initiatief

DEN HAAG -  Voorzitter van de commissie voor burgerinitiatieven Johan Remkes heeft woensdag het eerste digitale burgerinitiatief in ontvangst genomen. Dat gebeurde in de Tweede Kamer in Den Haag. GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) boden officieel het voorstel Meer plezier met minder vuurwerk aan.

Sinds 1 januari is het mogelijk dat mensen een digitaal voorstel onderschrijven. Voor zo'n initiatief zijn 40.000 handtekeningen nodig. De initiatiefnemers hadden dat aantal binnen een week gehaald. Ze verzamelden er 63.375, daarvan kwamen enkelen zelfs op papier binnen „We gaan nu niet stilzitten”, liet Rietveld weten. „We gaan door met nog meer informatie verzamelen. Zo willen we concrete voorbeelden noemen, zoals Australië waar vuurwerk is verboden.”
Rietveld noemde de overhandiging een spannend moment. „Zowel voor ons als voor de initiatieven die nog gaan volgen. Het is toch nieuw, zo'n digitaal burgerinitiatief. Ik denk dat ze even kijken hoe ze dit aan moeten pakken.”
Bonte zei tegen Remkes dat hij hoopt dat de Tweede Kamer een stuk serieuzer met het initiatief omgaat als minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken. „Ik schrok van haar reactie dat ze zei niets met het voorstel te gaan doen.” Hij noemde het verzamelen van handtekeningen via internet „een verrijking van de democratie”. De commissie gaat nu het voorstel bekijken, liet Remkes weten.
Daarbij wordt eerst gecontroleerd of het burgerinitiatief geldig is, of de handtekeningen echt zijn. „Ik hoop dat u begrijpt dat ik nu nog niet inhoudelijk kan reageren.” Remkes maakt zich er geen zorgen over dat er nu elke dag een ander burgerinitiatief komt. „Er zijn kwalitatieve eisen. Eerst gaan we dit voorstel bekijken. Op basis daarvan kunnen we de Kamer een voorstel doen. Dan kunnen hun Kamerfracties hun standpunt bepalen. In onze parlementaire democratie beslist uiteindelijk de Kamer.”
Met het voorstel willen de raadsleden uit Rotterdam en Den Haag een einde maken aan de vuurwerkoverlast tijdens oud en nieuw. Zij vinden dat uitsluitend professionals vuurwerk mogen afsteken tijdens de jaarwisseling.

De Telegraaf, wo 18 feb 2009

14:19 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.