15-02-09

Marcel Vervloesem: Nederlandse Koningin - Antwoord van de Nederlandse Minister van Justitie


antwoordJustitie.Claudia.mailpatientenrechtenenmensenrechtenbestaannietinBelgië

Commentaren

Nederlandse Koningin
De bovenstaande brief van de Nederlandse Minister van Justitie was een antwoord op de brief die die Claudia Vinck op 24.10.2008 naar de Nederlandse Koningin schreef.

Het antwoord kwam via een zekere M. Niessink, hoofd van de afdeling operationele zaken en incidentenmanagement.

Maar doordat de opsluiting van Marcel Vervloesem die de kinderpornozaak Zandvoort onthulde, in de gevangenis te Turnhout al bijna drie maanden geleden plaats vond, kwam dit antwoord rijkelijk te laat.

Niessink blijkt de brief op 26 januari 2009 te hebben geschreven maar de brief kwam pas rond 10.2.2009 aan.
Op de enveloppe stond geen datum gestempeld.

-------

24 Oktober 2008

Geachte Majesteit Koningin Beatrix,

Zoals ik net van de Heer Jan Boeykens, voorzitter van de Werkgroep Morkhoven vernomen heb, bent U bezig met het bespreken van de zaak Marcel Vervloesem.

Ik zal het zeer kort houden.
Ik ben bang dat Marcel Vervloesem's lichaam het niet meer houdt zonder acute, totale medische verzorging, die hij
niet krijgt.
Suikerziekte, cardiopathie en kanker zijn te veel voor een lichaam zonder medische hulp.
Hij zou meteen in een ziekenhuis moeten opgenomen worden om herstel en overleving mogelijk te kunnen maken.
Hij had nooit in een isoleercel gestopt mogen worden en had na zijn wanhopige honger en dorststaking verzorgd moeten worden,
Misschien was hij dan niet in coma geraakt.

Hij werd na een maand éénzame opsluiting in een isoleercel van de gevangenis te Brugge, naar de gevangenis van Turnhout overgebracht en werd er opnieuw in een isoleercel gestoken waar i.p.v een toilet een plastic emmer stond.

Ik zal onder mijn brief Marcel's eigen brief uit die dagen copiëren.
Zijn woorden zijn meer waard dan de mijne.

Ik heb groot vertrouwen in U en in wat U aan deze situatie zal trachten te doen.

Hierbij dank ik U vast vanuit mijn hart,

Hoogachtende groeten,

Claudia Vink

--

Gedeelte uit een brief van Marcel Vervloesem:

'Ik heb mij intussen voorlopig genesteld. Het is dan wel in een isoleercel, bij gebrek aan plaats, maar kom ik heb tenminste mijn schrijfmachien mee op de cel gekregen.
Momenteel zit ik bijzonder erbarmelijk. Ik heb geen kastje op die cel om mijn kleding en gerief in op te bergen. Tv kan ik er niet op plaatsen. En de venster gaat niet open. Het is kompleet dicht met glas. Mijn verluchting bestaat uit 3 keer 48 gaatjes van ongeveer 2 cm groot. Een spiegeltje heb ik niet boven de lavabo en mijn toilet bestaat uit een plastieken emmer.
Mijn bed staat vast in de grond. Een bord om mijn fotootjes en
kaartjes aan op te hangen is er al evenmin. Ik heb zelfs geen tas om koffie uit te drinken. Ik ben dus de armste gevangene te Turnhout en dat in de erbarmelijkste omstandigheden en dat omdat er geen plaats is op de gewone cellen. Dat moet juist mij dan weer overkomen.
Wel heb ik een klein ijskastje. Radio enz. heb ik niet. 't Ja het
zit mij in feite bijzonder hoog. Het personeel is wel vriendelijk en er is niets van vijandigheid te bespeuren. Ze zitten er zelfs
verveeld mee dat ik in dat hok zit, bij gebrek aan plaats. Een
gevangene heeft al voorgesteld om bij hem op de cel te komen en andere gevangenen onthalen mij erg goed. Ze weten nu van uit de kranten en de vele verhalen wie ik in feite ben en dat wordt gewaardeerd. Toch heb ik het momenteel bijzonder zwaar en de levenslust ontbreekt mij steeds meer en meer. Ik voel mij door de situatie wat depri. Je zou voor minder in mijn omstandigheden. Maar kom dat zal misschien wel weer met de dag overgaan. Intussen probeer ik verder te herstellen, want ik voel mij zeker nog niet volledig op mijn plooi. Vandaag moet
ik weer bij de geneesheer komen hier. Ik ben benieuwd wat dat weer gaat worden. De situatie zal nu weer 4 keer per dag medisch worden nagekeken wat de suiker betreft. Gisteren heb ik geen insuline gekregen omdat het medisch dossier van Brugge nog niet op de verpleegdienst alhier terecht was gekomen....'

Gepost door: Jeroen | 15-02-09

De commentaren zijn gesloten.