03-02-08

Nederlandse geestesziekte is misschien geneesbaar


bergman_3007_narrowweb__300x468,0De Nederlandse Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken lijkt weer met beide voeten op de grond te staan nadat ook hij begon door te slaan van een videoclipje dat niet eens bestaat. De geestesziekte waardoor de Nederlanders gedurende de voorbije maanden werden getroffen, is dus geneesbaar.

Voor de Nederlandse pers is er minder hoop op genezing. Die blijft nog altijd over de 'film van Geert Wilders' spreken.

Over de geestesgezondheid van de Nederlandse regering die politie en leger wil inzetten om de 'opstanden tengevolge van de film van Geert Wilders te onderdrukken', is voorlopig niets bekend...

------------------------

Aboutaleb niet bang voor reacties op film Wilders

Amsterdam, 3 febr. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken is kennelijk gerust op de reactie van Nederlandse moslims op de film van Geert Wilders.

We kunnen nog weleens aangenaam verrast worden door de reactie van moslims op de anti-islamfilm van Wilders, zei de bewindsman vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Hij vindt de discussie wel bizar. ,,Er ís geen film.'' De laatste tijd heeft Aboutaleb veel gesproken met moslims. Die zouden nu inzien dat door agressieve reacties de populariteit van Wilders alleen maar groeit.

Premier Balkenende zei twee weken geleden nog dat de komst van de Koranfilm van Wilders voor een stevige crisissituatie zorgt. Dat de film internationale aandacht trekt, maakt de zaak volgens hem extra gecompliceerd. Over mogelijke reacties uit moslimhoek liet de premier zich indirect uit. Degenen die zich aangesproken voelen door Wilders moeten in hun reactie ook hun verantwoordelijkheid nemen, stelde hij. Als de ene kwetsende opmerking zou leiden tot een overreactie van de andere kant, is dat ,,een verschraling van de beschaving waarin we leven''.

Minister Ella Vogelaar van Integratie toonde zich afgelopen dinsdag blij met de opstelling van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). Het LBM heeft aangekondigd dat de deuren van alle Marokkaanse moskeeën voor iedereen openstaan op de dag dat de film uitkomt. De organisatie heeft tot kalmte opgeroepen en Arabische landen gevraagd geen sancties tegen Nederland in te stellen.

Het blijft gissen wanneer de rolprent uitkomt. Wilders zei ruim een week geleden in de Telegraaf dat die in maart wordt uitgezonden. De film zou zijn opvatting uitbeelden dat de Koran een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld.

NRC Handelsblad, 3 februari 2008

- http://www.youtube.com/watch?v=sywU-hb4tEs&feature=related
- http://www.youtube.com/watch?v=UaHPd7-D2Yc

Foto: Ingmar Bergman

18:07 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |