03-02-08

Nederlandse geestesziekte is misschien geneesbaar


bergman_3007_narrowweb__300x468,0De Nederlandse Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken lijkt weer met beide voeten op de grond te staan nadat ook hij begon door te slaan van een videoclipje dat niet eens bestaat. De geestesziekte waardoor de Nederlanders gedurende de voorbije maanden werden getroffen, is dus geneesbaar.

Voor de Nederlandse pers is er minder hoop op genezing. Die blijft nog altijd over de 'film van Geert Wilders' spreken.

Over de geestesgezondheid van de Nederlandse regering die politie en leger wil inzetten om de 'opstanden tengevolge van de film van Geert Wilders te onderdrukken', is voorlopig niets bekend...

------------------------

Aboutaleb niet bang voor reacties op film Wilders

Amsterdam, 3 febr. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken is kennelijk gerust op de reactie van Nederlandse moslims op de film van Geert Wilders.

We kunnen nog weleens aangenaam verrast worden door de reactie van moslims op de anti-islamfilm van Wilders, zei de bewindsman vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Hij vindt de discussie wel bizar. ,,Er ís geen film.'' De laatste tijd heeft Aboutaleb veel gesproken met moslims. Die zouden nu inzien dat door agressieve reacties de populariteit van Wilders alleen maar groeit.

Premier Balkenende zei twee weken geleden nog dat de komst van de Koranfilm van Wilders voor een stevige crisissituatie zorgt. Dat de film internationale aandacht trekt, maakt de zaak volgens hem extra gecompliceerd. Over mogelijke reacties uit moslimhoek liet de premier zich indirect uit. Degenen die zich aangesproken voelen door Wilders moeten in hun reactie ook hun verantwoordelijkheid nemen, stelde hij. Als de ene kwetsende opmerking zou leiden tot een overreactie van de andere kant, is dat ,,een verschraling van de beschaving waarin we leven''.

Minister Ella Vogelaar van Integratie toonde zich afgelopen dinsdag blij met de opstelling van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM). Het LBM heeft aangekondigd dat de deuren van alle Marokkaanse moskeeën voor iedereen openstaan op de dag dat de film uitkomt. De organisatie heeft tot kalmte opgeroepen en Arabische landen gevraagd geen sancties tegen Nederland in te stellen.

Het blijft gissen wanneer de rolprent uitkomt. Wilders zei ruim een week geleden in de Telegraaf dat die in maart wordt uitgezonden. De film zou zijn opvatting uitbeelden dat de Koran een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld.

NRC Handelsblad, 3 februari 2008

- http://www.youtube.com/watch?v=sywU-hb4tEs&feature=related
- http://www.youtube.com/watch?v=UaHPd7-D2Yc

Foto: Ingmar Bergman

18:07 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Lof der Zotheid 'Wat is er zotter dan om welke redenen ook een strijd aan te gaan van dien aard dat beide partijen er meer nadeel dan voordeel van ondervinden?'

Uit 'Lof der Zotheid' van de Nederlandse humanist Erasmus

Gepost door: Leentje | 09-02-08

DE FILM Het videoclipje van Wilders is er eindelijk.
De Vlaamse zelfuitgeroepen kwaliteitskrant De Standaard die bij de publicatie van de Mohammedcartoons samen met het Vlaams Belang van de daken schreeuwde dat het 'recht op vrijheid van meningsuiting heilig is' (terwijl ze het zelf niet eens respecteert) sprak metéén van DE FILM. Dit wordt de film van de eeuw waarschijnlijk...


-------

De Standaard, 27 maart 2008

Film Wilders online

DEN HAAG - De Nederlandse politicus Geert Wilders heeft donderdagavond zijn anti-Koranfilm Fitna op het internet gezet. De langverwachte film verbeeldt de mening van Wilders dat de Koran een fascistisch geschrift is.
De film begint met een waarschuwing dat hij zeer schokkende beelden toont. Aan bod komt onder anderen cineast Theo van Gogh, die luchtig spreekt over een mogelijke aanslag op zijn leven. Vervolgens verschijnen beelden van Mohammed B. en krantenkoppen over de moord op Van Gogh in 2004. Tussendoor zijn ook opruiende imams te zien en beelden van de aanslagen in New York op 11 september in 2001 en Madrid in 2004.

Voor moslims godslasterlijke beelden zijn niet te zien. Aan het begin en einde is wel een van de Deense mohammedcartoons te zien. Het is vooral een aaneenschakeling van schokkende beelden van aanslagen en opruiende preken van imams.

De Nederlandse regering is de film momenteel aan het bekijken. Wilders had vooraf gewaarschuwd dat er aan het einde van de 17 minuten durende film 'iets zou gebeuren'. Fitna eindigt met een tekst in beeld waarin hij moslims oproept de 'haatdragende verzen' uit de Koran te scheuren. De film van Geert Wilders wekt aan het einde even de indruk dat er een pagina uit de koran wordt gescheurd. Een hand neemt een pagina beet, waarna het beeld zwart wordt en er een scheurend geluid klinkt. 'Het geluid dat u hoorde, was een pagina uit het telefoonboek', luidt de mededeling die vervolgens in beeld verschijnt. 'Het is niet aan mij maar aan moslims zelf om de haatdragende verzen uit de koran te scheuren.' De politicus bepleit vervolgens een stop van de 'islamisering' en het verdedigen van de Nederlandse vrijheden.

Het laatste beeld is een leeg boek met op de linkerpagina de Deense spotprent van de profeet Mohammed, waarin zijn tulband tevens een bom is. Na enkele seconden aftellen wordt een ontploffing gesuggereerd.

Wilders noemt de door hem uitgebrachte film Fitna donderdag een 'nette film'. Hij kan zich voorstellen dat moslims er niet blij mee zijn, maar hij benadrukt dat hij zich aan de feiten heeft gehouden. De film is volgens hem ook 'duizend kilometer binnen de kaders van de wet'.

Hij hoopt dat er geen rellen uitbreken. 'Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken.' Maar volgens hem kan de maker van de film nooit verantwoordelijk worden gehouden voor rellen of boycots.

Volgens Wilders zijn de beelden vooral bedoeld 'om duidelijk te maken wat de gevaren van de Koran en de islam inhouden'. 'Minder islam is een keuze voor vrijheid'. Hij hoopt dat de film leidt tot een discussie over de nadelen van de islam in Nederland en in het buitenland. Hij nodigt moslims expliciet uit daaraan mee te doen.

Gepost door: Leentje | 27-03-08

De commentaren zijn gesloten.