25-01-08

Irene Khan


Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International

KHAN-Irene.prevIrene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International, hield donderdagmiddag, 24.1.2008, in de Beurs van Berlage in Amsterdam de jaarlijkse ”Nooit Meer Auschwitz”-lezing.

Zij deed daar ondermeer de volgende uitspraken:

- „Identiteit is meer dan godsdienst. Wie alleen mijn geloof ziet, heeft geen oog voor de andere kanten van mijn identiteit. Ik ben niet alleen moslim, maar ook vrouw, moeder, mensenrechtenactivist, advocaat, Bengaal, staatsburger van Bangladesh, inwoner van Londen, fervent lezer van wereldliteratuur, liefhebber van de Franse keuken en het Engels theater - en ik kan uitstekend jam maken.”

- „Wie oog heeft voor de verschillende kanten van iemands identiteit, kan beter begrijpen wat de verschillen tussen mensen zijn en wat hen samenbindt. Dat is de manier waarop we angst te boven kunnen komen en hoe we kunnen zorgen voor sociale harmonie in een gebroken wereld.”

- „Vrijheid van discriminatie als een van de fundamentele principes van de mensenrechten."

- „De discriminatie van moslims komt aan de oppervlakte in restrictief asielbeleid en antiterreurwetgeving. In veel delen van Europa hebben moslimminderheden een achterstand wat betreft werk, huisvesting en onderwijs. Ze zijn slecht geïntegreerd in de Europese samenleving, en ze voelen zich gestigmatiseerd en aangevallen door antiterreurmaatregelen. Volgens statistieken van de Britse vervoerspolitie worden Aziaten vijf keer vaker aangehouden en gecontroleerd dan een blank persoon in Engeland.
Gevolg is dat veel moslims -vooral jonge mannen- in zichzelf gekeerd raken. Hun vervreemding en boosheid vergroten juist weer de angst en vooroordelen van anderen in de samenleving. Beide groepen worden minder tolerant en meer vijandig ten opzichte van elkaar. In de samenleving nemen antisemitisme, islamofobie, racisme en geweld toe.”

Reformatorisch Dagblad, 25-01-2008 12:04

http://www.refdag.nl/artikel/1330654/Identiteit+is+meer+d...

19:35 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.