23-01-08

Wilders preekt alleen maar onverdraagzaamheid


Nederlandse moskeeën zetten deuren open

theeRIJSWIJK -  Op de dag dat de (zogezegde) Koranfilm van Geert Wilders uitkomt, zetten alle Marokkaanse moskeeën van Nederland de deuren wagenwijd open voor iedereen, vooral voor autochtonen. Dat heeft woordvoerder Brahim Bourzik maandag namens het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) gezegd.

„Of op de dag zelf, of anders de dag erna.” Ook willen de Marokkaanse organisaties samen met andere moslim- en niet moslimorganisaties een manifestatie organiseren, vlak na het uitkomen van de film.

Dat zijn een paar van de uitkomsten van een bijeenkomst van 225 vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap uit heel Nederland, die zondag bijeen zijn gekomen. Het LBM geeft donderdag 24 januari een persconferentie om een toelichting op de plannen te geven.

De Marokkaanse gemeenschap wil vooral oproepen tot kalmte. „Wij laten ons niet gekmaken door de heer Wilders”, zegt Bourzik. „We wachten af wat voor film het wordt, maar hem kennende zetten we het draaiboek in gang.” Volgens de woordvoerder wil de Marokkaanse gemeenschap aan de politiek laten zien dat zij niet stilstaan in de hoop dat het overwaait. „We vinden dat de politiek ook kleur moet bekennen.”

De Marokkanen zijn er vooral op uit de boel bij elkaar te houden, zegt de woordvoerder. „We willen niet dat er vlaggen in brand worden gestoken, dan zou Wilders aan de champagne gaan. Wij hebben hem liever aan de Marokkaanse thee.”

De Telegraaf, ma 21 jan 2008, 15:44

- http://www.telegraaf.nl/binnenland/3083811/_Moskeeen_zetten_deuren_open__.html?p=2,1
- http://www.google.be/search?num=50&hl=fr&q=Geert+wilders+...
- http://groups.msn.com/ArabischEuropeseLiga/

14:44 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

'Extremistisch' 'Extremistisch raadslid mag blijven' en 'Marokkaans PvdA-raadslid dreigt', schrijft De Telegraaf vandaag over het Rotterdamse deelraadslid Bouchra Ismaili (PvdA).
Wat de journalisten van de Telegraaf echter verzwijgen, is dat de Rotterdamse PvdA’ers dagelijks bestookt worden met de meest hatelijke mails. Maar ja, het gebeurt wel meer dat journaisten van De Telegraaf zich niet neutraal opstellen en met extreem-rechts sympathiseren ...

-------------------------------

'Extremistisch raadslid mag blijven'

ROTTERDAM -  Het Rotterdamse deelraadslid Bouchra Ismaili (PvdA) mag gewoon blijven. Ook nadat ze geconfronteerd werd met een tweede uitglijder.

Ze heeft namelijk ook een petitie van de extremistische moslimorganisatie Hizb Ut Tahrir ondertekend. In eerste instantie ontkende ze dit dinsdagavond tijdens een speciaal debat.

De organisatie is in veel landen verboden omdat ze te radicaal zijn. Ismaili ondertekende toch een petitie van HUT. Een organisatie die onder andere vindt dat Nederland toe is aan een flinke bomaanslag.

De PvdA'er was al in opspraak door een haatmail die zij stuurde. Daarin schreef ze onder andere "Vuile gek, wij blijven hier, val dood", " Jij bent een zielige duivelaanbidder" en "Jullie zijn hier de allochtonen".

Maar Ismaili bood haar excuses aan en daarmee was de kous af voor de meeste fracties in de deelraad. Ze blijft gewoon zitten, aldus RTV Rijnmond.

De Telegraaf wo 23 jan 2008

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3098269/_Extremistisch_raadslid_mag_blijven__.html?p=10,1

------------

Een Rotterdams PvdA-raadslid van Marokkaanse afkomst heeft een autochtone vragensteller per e-mail bedreigend toegesproken.

Bouchra Ismaili van de PvdA-fractie Charloi gebruikt zinnen als: 'val dood, bekeer je tot de islam' en 'Jullie zijn hier de allochtonen', zo schrijft het AD.

PvdA-fractievoorzitter Marco van Dijck heeft Bouchra tot de orde geroepen. Zij zegt dat ze de mail stuurde in een opwelling van woede, omdat ze die dag nog iemand in Rotterdam had horen roepen dat alle Marokkanen 'dood moeten'. 'Ik wil het niet goedpraten maar ik word als moslimpolitica al jaren bestookt met mail van extreem-rechtse figuren'.

Jos Parbleu die de mail stuurde, zegt tegen het AD erg geschrokken te zijn van het antwoord van Ismaili. 'Dit tekent de rampsituatie waarin ons land is geraakt'.

De PVV heeft in de Tweede kamer vragen gesteld De partij van Geert Wilders vindt dat Ismaili moet opstappen.

De Telegraaf, wo 16 jan 2008

------------

‘Vriendjes van de Taliban!’

ROTTERDAM - Fascisten, vriendjes van de Taliban, terroristen. Rotterdamse PvdA’ers vinden bijna wekelijks hatelijke berichten in hun mailbox. ‘Negeren’, luidt echter de algemene stelregel.

De meest gruwelijke oorlogsfoto’s kreeg raadslid Leo Bruin. ,,Foto’s van gemartelde oorlogsslachtoffers of van iemand met een kogel door z’n hoofd. Dan staat erbij ‘Nederlandse rechtbank in de toekomst’. Of een foto met vrouwen in boerka’s met de tekst ‘PvdA-beraad’.’’ Bruin negeert het, maar leuk is anders.

Ook collega Mohammed Talbi krijgt regelmatig ‘niet zulke prettige’ foto’s met begeleidende teksten toegestuurd. ,,Taliban, vriendjes van de PvdA, staat er dan. Een hele groep binnen de fractie krijgt ze. Elke keer verstuurd van een ander e-mailadres, maar omdat het altijd dezelfde plaatjes zijn, vermoed ik dat ze uit dezelfde hoek komen.’’

De algemene stelregel in de fractie luidt ‘negeren’. Mits iemand echt persoonlijk bedreigd wordt. In zo’n geval wordt aangifte gedaan. Talbi heeft ermee leren leven. ,,Je zult wel moeten want het hoort erbij.’’


Bron: Algemeen Dagblad, dinsdag 22 januari 2008

Gepost door: JaapjeJaap | 23-01-08

Tegenbeweging Tegenstanders van Geert Wilders willen hem een halt toeroepen en richten een tegenbeweging op. Mohamed Sini, voorzitter van stichting Islam en Burgerschap, gaat de beweging oprichten. "Dit gaat er komen. Verder roep ik moslims op rustig te blijven en te accepteren dat ze beledigd worden", zegt hij zondag in De Telegraaf. De anti-Wildersbeweging organiseert mogelijk in januari een demonstratie.

Wilders kondigde deze week aan een korte film te gaan maken waarin is te zien dat 'de koran een verschrikkelijk boek is'. De film moet in januari worden uitgezonden. Wilders zei eerder dit jaar dat het geschrift, dat hij vergeleek met 'Mein Kampf' van Adolf Hitler, verboden moet worden. Het Openbaar Ministerie heeft sindsdien 44 aangiften tegen de PVV-voorman binnengekregen wegens discriminatie. Nog niet duidelijk is of het overgaat tot vervolging.

CDA'er en voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra riep vrijdag in Trouw al op tot actie tegen Wilders. Terpstra voelt zich 'tot op het bot uitgedaagd'. "Ben ik de enige die boos en bezorgd is? Het is tijd om op te staan tegen de 'verWildering' van de samenleving", schreef Terpstra. "Daarom is het tijd voor een breed maatschappelijk gedragen 'nee' tegen de kwade boodschap van Wilders en de zijnen. Stop de verwildering."

De organisatie Nederland Bekent Kleur, die in het voorjaar nog een debat over Wilders in Amsterdam organiseerde, wil een demonstratie tegen Wilders houden. "We gaan ons zeker aansluiten bij de tegenbeweging", zegt woordvoerder René Danen, die het helemaal eens is met Terpstra. De organisatie heeft wel al plannen, maar nog geen concrete datum. "Een voor de hand liggend actiemoment is in januari, bij de presentatie van de film", licht Danen zondagochtend toe.

Terpstra is verrast over het 'enorme aantal' reacties. "Ik wil geen anti-beweging, maar een gesprek in de samenleving", zegt Terpstra zondagochtend. Hij doet een beroep op de 'redelijkheid'. "Laten de mensen in de straat het debat voeren. Wilders is zichzelf op een geweldige manier aan het overschreeuwen en met de hakbijl bezig over de ruggen van grote groepen in de samenleving." De CDA'er vindt dat de blanke autochtone elite zich moet bemoeien met het onderwerp, maar wil polarisatie voorkomen. Wel juicht hij een demonstratie toe.

Ook Stichting VluchtelingenWerk, diverse gemeenteraadsleden, hoogleraren, en Amnesty International-directeur Eduard Nazarski hebben sympathie voor de beweging betuigd, aldus De Telegraaf.

zondag 2 december 2007

http://www.depers.nl/binnenland/132471/Beweging-tegen-Wilders-op-komst.html

http://www.islamenburgerschap.nl/content/view/40/92/

--------------------------------

Vogelaar noemt uitspraken Wilders schadelijk


De oproep van PVV-leider Geert Wilders om de koran te verbieden is schadelijk voor de verhoudingen in de Nederlandse samenleving en kan de kloof tussen moslims en niet-moslims vergroten. Dat stelt minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA). Zij wil dat de islam in Nederland wordt behandeld als alle andere religies.

"Het moet volstrekt duidelijk zijn dat het verbieden van de koran in Nederland voor het kabinet niet aan de orde is en dat in de toekomst ook niet zal zijn. In Nederland hebben we godsdienstvrijheid", zo verwoordt de bewindsvrouw het standpunt van het kabinet.

8 augustus 2007

http://www.depers.nl/binnenland/132471/Beweging-tegen-Wilders-op-komst.html

Gepost door: JaapjeJaap | 23-01-08

Wilders krijgt tegenwind Nederland krijgt "waakhond voor moslims"

De Marokkaanse schrijver Mohammed Jabri heeft in Nederland een comité opgericht dat aangifte gaat doen tegen iedereen die zich laatdunkend uitlaat over moslims.

In de Nederlandse krant De Pers zegt Jabri alvast steun te hebben van advocaten, moskeebesturen en collega-schrijvers. De schrijver, ook wel de Marokkaanse Theo van Gogh genoemd, wil dat het comité als waakhond gaat fungeren. ‘Iedereen die racistische uitlatingen doet over de islam, een ieder die aanzet tot haat, zullen we gezamenlijk via juridische weg gaan aanpakken.’

"We zullen veel zaken gaan verliezen en dat mag, " aldus Jabri in De Pers. "Waar het ons om gaat is dat het effect van een keer winst blijvend is. Als het ons lukt jurisprudentie te forceren die het mensen als Geert Wilders in de toekomst moeilijker gaat maken discriminerende standpunten over ons te ventileren, ben ik tevreden."

Gazet van Antwerpen, 21/01/08

--------------------

Anti-Wilders posters weer te koop

AMSTERDAM - Een groep betogers heeft zaterdag weer actie gevoerd tegen Geert Wilders. Op de Dappermarkt in Amsterdam konden voorbijgangers voor twee euro een anti Wilders poster kopen.

Algemeen Dagblad, zondag 20 januari 2008
Bron: ANP

--------------------

Video:
http://www.ad.nl/amsterdam/article1982596.ece

--------------------

DELFT - De omstreden Delftse rapgroep Scheme015 mag op scholen lesgeven over zijn muziek en straatcultuur.

De formatie raakte onlangs in opspraak met enkele ’haatnummers’ waarin Geert Wilders (PVV) met Hitler wordt vergeleken, maar het college van burgemeester en wethouders vindt dat geen bezwaar.

De reden is dat de door de gemeente Delft gesubsidieerde instelling De Nieuwe Amateur (DNA) het scholenproject wil begeleiden. Volgens een woordvoerster van het stadhuis hebben b en w alle vertrouwen in DNA: „En het college gaat er vanuit dat teksten die niet door de beugel kunnen, niet worden gebruikt.’’

Oppositiepartij CDA is woedend over die opstelling. „Er loopt bij politie en justitie een onderzoek naar Scheme015,’’ stelt raadslid Aad van Tongeren. „Ik denk niet dat ouders van schoolkinderen op zo’n project zitten te wachten.’’

Directe aanleiding voor zijn onvrede vormen de nummers Wilders Diss en Defect Systeem waarin Scheme015 zijn haat uit over Wilders’ moslimvijandige gedrag. Het Tweede Kamerlid wordt ‘de duivel in persoon’ genoemd. ‘Was Hitler je vader?,’ vragen de Delftenaren zich rappend af.

Ook stellen ze dat het beter zou zijn geweest als Wilders dood was geboren. ’Deze track wordt je motherfucking grafsteen,’ is een andere uitspraak. ‘Deze track maakt je af. Ik schop je in je graf, dit is je straf.’ „Het zijn gewoon muzikanten die lekker muziek willen maken,’’ zegt de woordvoerster van de gemeente.

Zo denkt ook De Nieuwe Amateur erover. Medewerkster Linda Ammerlaan wordt naar eigen zeggen ‘niet goed’ van de ophef rond de Wilders-nummers. „Vergeet niet dat ze ook nog zestig ándere nummers hebben gemaakt.’’ Bij het scholenproject willen de bandleden vertellen over hun gedachtegoed en is het de bedoeling dat ze jongeren leren rappen en muziek maken.

Ammerlaan: „Het is een idee van de jongens zelf. ‘We komen negatief in het nieuws,’ zeiden ze. ‘Als we workshops geven, kunnen jongeren ons beter leren kennen, kunnen we duidelijk maken dat we een boodschap uitdragen.’ Ik vind het een positief idee en geef ze tips en trucs hoe ze zo’n project kunnen aanpakken.’’

Schema015 diende het project in bij ‘Delftse Nieuwe’, een gemeentelijke prijsvraag waarbij iedereen ideeën voor nieuwe evenementen mocht insturen. „Scheme015 is niet uitverkozen,’’ zegt Ammerlaan.

De steun die b en w inmiddels hebben uitgesproken, zorgt ongetwijfeld voor een nieuwe stimulans, maar veel concreets over het al dan niet doorgaan van het plan is er nog niet te melden. Ammerlaan: „Ik denk dat je moet stimuleren dat die gasten iets positiefs willen bijdragen.’’

Algemeen Dagblad, maandag 21 januari 2008

http://www.ad.nl/denhaag/delft/article1985955.ece

--------------------

'Waakhond' voor moslims

AMSTERDAM - De Marokkaanse schrijver Mohammed Jabri heeft een comité opgericht dat aangifte gaat doen tegen iedereen die zich laatdunkend uitlaat over moslims.


Jabri zegt veel steun te hebben van advocaten, moskeebesturen en collega-schrijvers. De schrijver, volgens De Pers ook wel de Marokkaanse Theo van Gogh genoemd, is de medeoprichter en columnist van de omstreden en inmiddels verdwenen website Elqalem.nl. Hij wil dat Mirsab als waakhond gaat fungeren. ‘Iedereen die racistische uitlatingen doet over de islam, een ieder die aanzet tot haat, zullen we gezamenlijk via juridische weg gaan aanpakken.’

Tegen de krant zegt hij ‘We zullen veel zaken gaan verliezen en dat mag. Waar het ons om gaat is dat het effect van een keer winst blijvend is. Als het ons lukt jurisprudentie te forceren die het mensen als Geert Wilders in de toekomst moeilijker gaat maken discriminerende standpunten over ons te ventileren, ben ik tevreden.’

'Wij streven naar niets meer of minder dan een gelijkwaardige behandeling van moslims in deze samenleving. Gelijke participatie en volwaardig meedraaien voor iedereen.’

De advocaten van Jabri staan klaar om actie te ondernemen tegen de komende film van geert Wilders over de Islam.

De Telegraaf, ma 21 jan 2008, 08:36

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3080095/__Waakhond__voor_moslims__.html?p=28,1

--------------------

De Standaard, 21 januari 2008 | Bron: anp/belga

Nederlandse moslimgemeenschap dient Wilders van antwoord


RIJSWIJK - Op de dag dat de Koranfilm van de extreemrechtse politicus Geert Wilders uitkomt, zetten alle Marokkaanse moskeeën van Nederland de deuren open voor iedereen, vooral voor autochtonen. Dat heeft de woordvoerder van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM), Brahim Bourzik, maandag gezegd.
De Marokkaanse organisaties willen ook samen met andere al dan niet islamitische groeperingen een manifestatie organiseren, vlak na het uitkomen van de film. 225 vertegenwoordigers van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zijn dat overeengekomen.

De Marokkaanse gemeenschap wil vooral oproepen tot kalmte. 'Wij laten ons niet gekmaken door de heer Wilders', zegt Bourzik. 'We wachten af wat voor film het wordt, maar hem kennende zetten we het draaiboek alvast in gang'.

De Marokkanen zijn er vooral op uit de boel bij elkaar te houden, zegt de woordvoerder. 'We willen niet dat er vlaggen in brand worden gestoken, dan zou Wilders aan de champagne gaan. Wij hebben hem liever aan de Marokkaanse thee.'

Verzoenen

Inmiddels heeft GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi aangekondigd één, en misschien twee films te maken als antwoord op de film waarmee Wilders gaat uitpakken. De eerste film, die dit jaar zou moeten verschijnen, heeft als doel moslims en niet-moslims te verzoenen.

Toch zal de film 'hard en confronterend' zijn. 'Zo praat ik met moslimjongeren die vreselijke dingen zeggen over zaken als homoseksualiteit en vrouwen', zei Dibi in een interview met Metro. 'Maar uiteindelijk wil ik laten zien dat moslims en niet-moslims met elkaar verder moeten. We zijn met elkaar getrouwd.'

White power

Momenteel werkt Dibi aan een strip over Wilders. Die strip zal op zijn Hyves-pagina verschijnen. In het beeldverhaal staat Wilders zijn haar te blonderen met een middel dat White Power heet. Volgens Dibi is Wilders een gefrustreerde man die vroeger wellicht door 'kut-Marokkaantjes' is gepest.

Van Kooten en De Bie

Het Utrechtse gemeenteraadslid Marcel van den Tooren (ex-SP) meent dat het tijd is dat Van Kooten de De Bie hun licht laten schijnen over de kwestie. In een open brief riep hij het bekende televisieduo op in de beste traditie van de politieke satire 'vanaf nu elke zondag het volk de spiegel voor te houden die het nodig heeft'. 'Waar blijft de man of vrouw die zegt waar het op staat, de discussie serieus neemt en tóch de angel eruit haalt?'
dsl

---------------------

Politiechef ondertekent open brief tegen Wilders-film

AMSTERDAM - Hoofdcommissaris van de politie Flevoland Bert Wijbenga is een van de ondertekenaars van een open brief gericht aan Geert Wilders en zijn plannen een film over de koran te maken. De brief is opgesteld door het informele Amsterdamse netwerk De Cirkel.

In het schrijven wordt Wilders verzocht, "omwille van de nationale veiligheid, van onze kinderen en onze strijdkrachten in Uruzgan, deze film niet uit te brengen; of daarin niet de Koran te verbranden of iets vergelijkbaars”. De brief werd ook ondertekend door Mecedes Grootscholten, een woordvoerder van de Amsterdamse rechtbank, meldt dagblad De Pers.

Een film waarin de koran wordt verscheurd, zal de moslimterrosisten in de kaart spelen meent de Cirkel. Dit netwerk is mede opgericht door Bert Wijbenga en telt zo'n 30 artsen en andere invloedrijke Amsterdammers. Twee andere prominente leden van de club, stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en OM-woordvoerder Hanneke Festen, ondertekenden de brief niet.

De Cirkel laat Wilders in de brief weten dat het hem vrijstaat kritisch te zijn en desgewenst een kritische film te maken. "Dat is nu eenmaal uw en onze grondwettelijke vrijheid".

di 22 jan 2008, 09:07

http://www.telegraaf.nl/binnenland/3088385/_Politiechef_ondertekent_brief_tegen_Wilders-film__.html?cid=rss

---------------------

Alle maatschappelijke organisaties, kerken, moskeeën, jongerenorganisaties, scholen en de politie in Lelystad zullen de film van Geert Wilders over de Koran negeren.

Dat hebben zij donderdagavond afgesproken tijdens een overleg met burgemeester Horselenberg. De ruim twintig instanties zullen hun standpunt binnenkort onderschrijven in een petitie en dit standpunt in kerken, moskeeën en scholen uitdragen. De organisaties vinden dat ze solidair moeten zijn en zich niet moeten laten provoceren door de aanstaande film van Wilders en uitspraken die het PVV-Kamerlid steeds doet.

Zij stellen het belang van multiculturele samenleving in Lelystad voorop.

http://www.omroepflevoland.nl/03859fe6-7e43-41de-b0d2-6c85a0a1485e.aspx?NewsID=44425

Gepost door: JaapjeJaap | 23-01-08

Burgemeester Alkmaar belegt ontmoeting Wilders-'film' ALKMAAR - Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar heeft moslimsorganisaties in zijn stad uitgenodigd voor een ontmoeting in het stadhuis.

Directe aanleiding is de film die PVV-leider Geert Wilders wil gaan maken. Dit heeft een woordvoerder van de gemeente woensdag gezegd.

De bijeenkomst begint woensdagavond om 20.00 uur en is informeel. Volgens de woordvoerder is de bedoeling dat de aanwezigen met elkaar van gedachten kunnen wisselen over onder meer de film van Wilders.

Drie jaar geleden hield Alkmaar ook twee bijeenkomsten voor vertegenwoordigers van moslimorganisaties na de moord op Theo van Gogh. "De burgemeester wil graag dat zo'n overleg vaker plaatsvindt", aldus de woordvoerder. "Incidenten zouden hierbij niet de aanleiding moeten zijn."


23 januari 2008

http://www.nu.nl/news.jsp?n=1403924&c=11

Gepost door: JaapjeJaap | 23-01-08

Burgemeester Haarlemmermeer belegt ontmoeting Wilders-'film' Gemeente Haarlemmermeer in gesprek over 'Wilders-film'

Haarlemmermeer - Burgemeester Theo Weterings heeft woensdagavond 16 januari samen met wethouder Michel Bezuijen en wethouder Tom Horn gesproken met een aantal Moslimorganisaties in Haarlemmermeer over de vrijheid van meningsuiting versus de vrijheid van godsdienst. Het gesprek, naar aanleiding van de commotie over de mogelijke publicatie van de film van het Tweede Kamerlid Wilders, is door iedereen als zeer positief ervaren.
De vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst zijn beide fundamentele rechten die opgenomen zijn in onze grondwet. De vrijheid van meningsuiting is er om te garanderen dat ieder mens vrij kan zijn in zijn of haar gedachten en uitingen van deze gedachten. De vrijheid van godsdienst is er om te garanderen dat ieder mens de religie die hij of zij aanhangt in alle vrijheid en zonder discriminatie kan uitoefenen.

Maar dit betekent niet dat mensen alles kunnen zeggen. Weterings laat erover weten dat het recht op vrije meningsuiting natuurlijk niet hetzelfde is als een recht om te beledigen.

Het gezelschap heeft geconstateerd dat de verharding in de maatschappij de laatste jaren is toegenomen. De burgemeester en de aanwezige wethouders, maar ook de aanwezige Moslimorganisaties, maken zich hierover zorgen. Er is een tendens in de maatschappij om in extremen te denken. Het gezelschap vond wel dat de discussie over deze tendens breed gevoerd moet worden. Door autochtoon en allochtoon en van jong tot oud. Om deze reden roept het college van Haarlemmermeer ook iedereen op om deze discussie met elkaar aan te gaan.

Op dit moment wordt er, onder leiding van wethouder Tom Horn, gewerkt aan een Integratievisie. De kern daarvan is dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om een samenleving te bevorderen waarin ieder mens wordt gerespecteerd en zich veilig en thuis voelt. Bij het opstellen van deze visie is in 2007 twee keer een conferentie gehouden met vertegenwoordigers van diverse autochtone en allochtone organisaties en andere maatschappelijke partijen.

Hierbij is gesproken over de belemmeringen voor integratie van alle Haarlemmermeerders in de levensdomeinen wonen, werken, vrije tijd, onderwijs, welzijn, zorg en veiligheid. Het college wil de dialoog voortzetten omdat het brede onderwerp van integratie blijvende aandacht vereist.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/67458

Gepost door: JaapjeJaap | 23-01-08

Aangifte tegen Wilders Spong doet aangifte tegen Wilders


Advocaat Gerard Spong gaat in samenwerking met dertig studenten van de Universiteit van Amsterdam aangifte doen tegen Geert Wilders.

Spong zei woensdagavond dat de aanklacht zich zal richten op het aanzetten tot haat.

''Wilders heeft gezegd dat de helft van wat in de koran staat, fascistisch is'', verduidelijkt Spong. ''We werken met elkaar hard aan de aangifte.'' Volgens Spong zal die snel worden gedaan, zeer waarschijnlijk bij de hoofdofficier van justitie in Den Haag. De strafpleiter nam een verzoek van de betrokken studenten aan om aan de aangifte mee te werken, tijdens opnames van het televisieprogramma NOVA College Tour. Dat wordt donderdag om 20.25 op Nederland 3 uitgezonden. (ANP)

© Het Parool, 24-01-2008, 09:04 uur

http://www.parool.nl/nieuws/2008/JAN/24/o3.html

Gepost door: Jeroen | 24-01-08

Algemeen Dagblad Nederland blijft in de ban van de zogenaamde Wildersfilm. De 'film' is niet meer dan een wansmakelijk videoclipje dat zelfs niet eens te zien is...

-------

ROTTERDAM - Moslims in Rotterdam en ver daarbuiten denken dé manier te hebben gevonden om de gevreesde onrust rond de Wildersfilm te voorkomen. ,,Door rustig te blijven, kunnen moslims Wilders een enorme hak zetten, aldus Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM).
El Hammouchi opent bij voorbaat de deur van de Othman Moskee. Brahim Bourzik (voorgrond) is niet bang voor hevige discussies. ?Prima. Zolang er maar respect is?. FOTO JAAP ROZEMA
,,Hij hoopt op rellen als reactie op zijn anti-Koranfilm. Mijn advies aan alle moslims luidt daarom: doe dat juist niet.
Rotterdam doet er alles aan om te voorkomen dat onlusten uitbreken zodra Wilders’ film uitkomt. Burgemeester Ivo Opstelten praat met de politie, deelgemeenten praten met moskeebesturen. Buurtagenten, jongerenwerkers houden contact met elkaar en het Informatie Schakelpunt Radicalisering. ,,Als er kans op onrust is, bekijken we water leeft,’’ zei Opstelten afgelopen week al. ,,Dat hebben we ook gedaan bij de rellen in de banlieu’s, de inval in Irak en de cartoonrellen. We zitten er bovenop.’’

Een gesprek heeft ook de Turkse vereniging Iskender Pasa in Rotterdam-Noord achter de rug. ,,De deelgemeente had gevraagd om met andere moskeebesturen langs te komen, ’’ zegt woordvoerder Isa Kandemir. ,,Logisch. Want als het van Wilders komt, is het negatief. Die man verzint maar wat.’’

Tot beroering in de Turkse gemeenschap heeft het nog niet geleid. ,,Onze ouderen hebben nauwelijks weet van de film. Alleen op de Turkse televisie hebben ze er van gehoord. Onze jongeren zijn wel boos. Die zeggen: in Turkije had zo’n film over christenen nooit een kans gehad. De overheid zou de zender een paar weken uit de lucht halen. En de rechter had ingegrepen want minderheden moet je respecteren. De jongeren snappen niet dat de politiek niet ingrijpt. Ze verliezen het vertrouwen in hun overheid.’’

Ook op scholen is de film-in-wording een terugkerend onderwerp van gesprek. ,,Waar we bang voor zijn, is dat de film tegenstellingen op de spits drijft,’’ zegt directeur Louis Jongejans van het Einstein Lyceum in Hoogvliet. Daarom wordt er in de lessen maatschappijleer en levenbeschouwing over gediscussieerd. ,,Onze leerlingen zeggen nu in meerderheid: de werkelijkheid ligt wat genuanceerder dan Wilders voorspiegelt. Daar ben ik blij om, maar we moeten nu natuurlijk nog maar afwachten hoe de stemming is als de film eenmaal wordt vertoond.’’

‘Rustig blijven’ is niet het enige waarmee het LBM Wilders wil bestrijden. Het voormalige Rotterdamse raadslid Brahim Bourzik, die betrokken is bij het LBM, onthult dat rond het verschijnen van de film Marokkanen oude stadswijken in Rotterdam ingaan om Wilders-aanhangers op te zoeken. ,,Ongetwijfeld zal dat tot hevige discussies leiden. Prima! Zolang er maar respect is voor elkaar.

De dag na het verschijnen van de Wildersfilm zullen moskeeën bovendien hun deuren wagenwijd open zetten. ,,Iedereen is daar welkom, aanhangers van Wilders dus ook.

Bourzik wijst erop dat imams hun gelovigen al langer erop wijzen rustig te blijven. De vraag die rijst is of ook echt iedereen hier gehoor aan zal geven. LBM-voorzitter Mohammed Rabbae: ,,Ik ga ervan uit van wel. Al zal er natuurlijk altijd een heel kleine groep zijn die onbereikbaar blijft. Maar ik verwacht niet dat die veel problemen veroorzaakt.

donderdag 24 januari 2008
TJEERD AGEMA EN DÉNIS VAN VLIET

http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article1995835.ece

Gepost door: JaapjeJaap | 25-01-08

Nederlandse politiek zaait haat Dijkstal: Nederlandse politiek zaait haat


ROTTERDAM - De Nederlandse politiek zaait haat en criminaliseert allochtonen. Dat zegt VVD-politicus Hans Dijkstal maandag in een interview met het Algemeen Dagblad. Het plan van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, vindt hij ronduit eng. "Het begint verdacht veel op de jodenster lijken."

Dijkstal, oud-lijsttrekker, bekritiseert ook de huidige VVD'ers. "Onder leiding van 'il capo' Van Aartsen hebben ze voor de harde lijn gekozen." De VVD, waar Wilders en Hirsi Ali voorop gaan in het debat, "zit met de toon en de inhoud op het verkeerde spoor".

7 juni 2004

http://forum.politics.be/archive/index.php/t-15560.html

Gepost door: Jeroen | 26-01-08

Koningin Beatrix - Wilders PVV-leider wil koningin Beatrix uit Nederlandse regering

Bij onze noorderburen heeft de kersttoespraak van koningin Beatrix de woede gewekt van PVV-leider Geert Wilders. De politicus ergerde zich aan haar toespraak en wil dat de koningin uit de regering wordt gezet.

De koningin neemt het in haar kersttoespraak op voor verscheidenheid en tolerantie en waarschuwt voor de grofheid van het woord. De toespraak is volgens Wilders "politiek" en staat "vol met multiculti-onzin".

Knack - 27/12/2007
http://www.knack.be/nieuws/europa/pvv-leider-wil-koningin-beatrix-uit-nederlandse-regering/site72-section25-article11046.html

Gepost door: Jeroen | 26-01-08

Trouw - 'Is een krant meer dan een spiegel?' Al vaker is opgemerkt dat er in de media soms bijzonder interessante discussies ontstaan die echter na een week weer blijken te zijn uitgedoofd. Onlangs was dat het geval met de vraag of een krant belangrijk nieuws mag of moet weigeren indien de redactie tegen de toon of inhoud gegronde bezwaren heeft.

Aanleiding was het beruchte artikel van Geert Wilders waarin hij de even malle als malicieuze suggestie doet de Koran te verbieden, zoals immers ook met het zijns inziens vergelijkbare ’Mein Kampf’ is gebeurd. Het stuk werd door de redactie van NRC Handelsblad geweigerd. Plaatsvervangend hoofdredacteur Sjoerd de Jong noemde het naar aanleiding van een vraag van een lezer, beneden niveau en geen zinvolle bijdrage aan de maatschappelijke discussie. „Een opiniepagina is een platform voor zinnige, originele en prikkelden meningen, geen propagandamuur”.

De Volkskrant plaatste het stuk van Wilders wel, niet verwonderlijk omdat deze krant zich de laatste jaren een gezocht forum toont voor anti-islamactiviteiten. Toch wekte ’de woeste aanval’ (Sjoerd de Jong) van Wilders ter redactie kennelijk enige verlegenheid zodat men de onbedoeld komische oplossing koos zich in het ernaast afgedrukte redactionele commentaar af te vragen ’in hoeverre de fractievoorzitter van de PVV nog toerekeningsvatbaar is’.

De krant maakte de blunder weer enigszins goed door een dag of tien later, op 18 augustus, royaal ruimte te bieden aan een debat over de belangwekkende vraag welke selectiecriteria krantenredacties hanteren.

Naar blijkt namen zowel Arendo Joustra van Elsevier als Jaffe Vink van Opinio het standpunt in dat ze het stuk zonder meer zouden hebben geplaatst om de eenvoudige reden dat Wilders met negen man in de Kamer is vertegenwoordigd en dus onmogelijk genegeerd kan worden; het is van belang te weten waarvoor hij staat. Willem Schoonen van deze krant zei het artikel slecht onderbouwd te vinden maar na reparatie wellicht aanvaardbaar. „Doodzwijgen van zo'n thema lijkt mij heel onverstandig”.

Nu was dat laatste ook niet wat NRC-hoofdredacteur De Jong betoogde. Hij zei met een dilemma te worstelen. Uitingen van Wilders, ook al zijn ze abject en pure politieke propaganda, vallen niet te negeren maar verslag doen van zijn uitlatingen ’betekent in zekere zin Wilders' spel meespelen’. Maar dat verplicht niet tot het afdrukken van elk door Wilders gecomponeerd stuk.

Pikant wordt de discussie met de mededeling van Joustra dat het niet aan journalisten is te oordelen of standpunten goed of slecht zijn. Nieuws is nieuws. Dat is waarschijnlijk grappig bedoeld. Je hoeft maar vijf minuten door Elsevier te bladeren om te zien waar de wind vandaan komt. De keuze van de onderwerpen en de manier waarop ze worden gepresenteerd en becommentarieerd zijn uitgesproken eenzijdig. Wie daarna bij voorbeeld De Groene Amsterdammer ter hand neemt, komt in een volslagen ander politiek klimaat terecht. De bladen zijn onverwisselbaar, omdat de medewerkende journalisten dat zijn.

Nu is het juist dat de kleuring van kranten en weekbladen veel minder uitgesproken is dan pak weg een halve eeuw geleden. Al zijn de hoofdredactionele commentaren doorgaans nog redelijk consistent – maar zeker niet stereotype en voorspelbaar –, van de overige inhoud is dat lang niet altijd te zeggen. Er wordt duidelijk gestreefd naar variatie, met name op de opiniepagina’s. Zelfs in de keuze van de columnisten laat men bewust een afwijkend geluid aan het woord: de liberale NRC handhaaft de neoconservatieve Afshin Ellian zoals het conservatieve Elsevier vele jaren de militante PvdA’er Bart Tromp een plaats gunde. Hoe het bij Trouw staat, kan de lezer zelf beoordelen.

De huiver om sterk afwijkende en zelfs verwerpelijke meningen uit krant en weekblad te weren heeft ongetwijfeld te maken met historische ervaringen waarop momenteel met enige schaamte wordt teruggekeken. In de discussie in de Volkskrant wijst de politicoloog Meindert Fennema op de schandalige manier waarop destijds Hans Janmaat en zijn Centrumdemocraten door de gezamenlijke pers kapotgeschreven zijn, hoewel veel van zijn opvattingen vandaag de dag uiterst braaf aandoen. Ik ben het met Fennema eens en ik heb destijds al eens van mijn kritiek op deze ondemocratische handelwijze blijk gegeven.

Fennema is consequent en trekt uit het lot van Janmaat de conclusie dat ook Wilders door de media niet voor de voeten moet worden gelopen. Ze hebben, stelt hij, ’niet de taak Wilders te bestrijden. Dat hoort niet in de media thuis, die moeten erover berichten’.

Ik ben het hiermee oneens omdat Wilders in de Nederlandse politiek een volstrekt nieuw en onacceptabel fenomeen vormt. In heel onze parlementaire geschiedenis van 150 jaar valt er geen partij aan te wijzen die haar bestaansrecht uitsluitend ontleende aan een onophoudelijk voortgezette hetze tegen een niet onaanzienlijke Nederlandse bevolkingsgroep. Die hetze bestrijden is niet in de laatste plaats een taak van de media. Wie zich als spiegel opstelt, maakt zich medeplichtig.


J. A. A. Van Doorn
deVerdieping | dossiers | 25-08-2007

http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article780596.ece/Van_Doorn_Is_een_krant_meer_dan_een_spiegel?backlink=true

Gepost door: JaapjeJaap | 26-01-08

De geschiedenis van tolerantie in Nederland en Europa De verwijzingen naar ons tolerant verleden heb ik altijd met enige argwaan bekeken. Begin zeventiende eeuw ontvluchtten mijn verre voorouders de stad Alkmaar vanwege de protestante intolerantie. Die eeuw, die ons tot op de dag van vandaag roem heeft gebracht, onder andere vanwege de tolerantie die een toevluchtsoord werd voor vervolgden, bracht minder verdraagzaamheid voort dan wel eens wordt gedacht.

De naam Johannes Koerbagh zal niet veel bellen doen rinkelen. Deze criticus van de reformatorische leer werd in 1668 veroordeeld wegens het schrijven van een kritisch boek en tot tien jaar Rasphuis veroordeeld. Zijn werk werd door de autoriteiten vernietigd. Spinoza, die zijn belangrijkste werk tussen 1660 en 1677 schreef, hield de vertaling van zijn werk uit het Latijns naar het Nederlands tegen omdat hij eveneens vreesde voor vervolging. Zijn vroege dood in 1677 voorkwam een proces wegens godslastering.

Het lot van Koerbagh en Spinoza toont aan dat de tolerantie binnen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden weliswaar groot was vergeleken met die van andere Europese landen (en wellicht de rest van de wereld), maar zeker niet onbeperkt.

Deze waarneming wordt bevestigd door een studie van Benjamin Kaplan "Divided by Faith", dat in de boekenbijlage van de NRC van 11 januari besproken werd. Volgens de recensent Judith Pollmann, toont Kaplan (niet te verwarren met Robert Kaplan) dat verdraagzaamheid eerder het gevolg was van pragmatisch denken en handelen dan van tolerantie-ideologieën.

Op alle plaatsen in Europa waar er sprake was van religieuze verscheidenheid, gaf dat aanleiding tot ernstige conflicten waarbij geweld en doodslag geen uitzondering was. De tolerantie van andersdenkenden was niet vanzelfsprekend en meestal werd hen de grondrechten onthouden.

Voor de aanname door historici dat na het sluiten van de vrede van Münster in1648 de tolerantie toenam, bestaat volgens Kaplan geen enkele aanleiding. Sommige van de grootste religieuze zuiveringen en godsdienstige geweldsuitbarstingen moesten nog komen. In 1685 werd het edict van Nantes beëindigd door de Franse koning Lodewijk XIV, waardoor honderdduizenden Hugenoten het lans ontvluchtten. In 1780 vielen in Londen zelfs nog honderden doden tijdens een massabetoging tegen de versoepeling van de anti-katholieke wetgeving.

In de Republiek der Verenigde Nederlanden bestond als enig land in Europa het recht op vrijheid van geweten. Maar in dezelfde tijd was er geen vrijheid van eredienst, hadden minderheden geen toegang tot een aantal ambten en werd zeker tot het einde van de 18e eeuw van minderheden verwacht dat ze discreet opereerden en geen aanleiding gaven tot problemen.

Ook de Nederlandse overheid bediende zich van een tweetal strategieën die overal in Europa voorkwamen. Omdat geweld vooral voor kwam als minderheden zich in de openbare ruimte manifesteerden, voerde de overheden een beleid om de zichtbaarheid te beperken tot het onvermijdelijke zoals bijvoorbeeld begrafenissen. De andere aanpak bestond uit locale segregatie van minderheden. De Amsterdamse jodenbuurt is daar een voorbeeld van.

Dit tweesporenbeleid leidde soms tot uitvoerige regelgeving en uit die tijd stamt ook de in geheel Europa geldige overeenkomst dat bij gemengde huwelijken de kinderen worden opgevoed in de religie van de vrouw. De vrede werd dus zo veel mogelijk bewaard door aanleidingen voor conflicten te elimineren en de van de dominante godsdienst afwijkende religies onzichtbaar te maken.

Het geweten was vrij (althans in de Nederlanden), de zichtbare en aanstootgevende uitoefening van afwijkende religies werd echter onderdrukt of via overeenkomsten aan banden gelegd. Kaplan laat zien dat afwijkende religies, ondanks beperkingen, werden gedoogd en dat het overheidsbeleid was gericht op het vermijden van problemen. Hij pleit er dan ook voor om in het islamdebat de rechten van moslims op geloofsvrijheid te eerbiedigen en waar nodig naar oplossingen te zoeken om via overleg en compromissen de vrede in de samenleving te bewaren.

Dat is geen pleidooi voor absolute tolerantie. Er zal bijvoorbeeld een einde moeten komen dat de islamitische regelgeving bepalend is bij gemengde huwelijken. Er zullen afspraken moeten worden gemaakt over de openbare oproepen tot gebed, het gebruik van begraafplaatsen, de acceptatie van mannelijke verplegers en medici bij de behandeling van vrouwen en het verbieden van tot geweld oproepende lectuur en websites.

De oproep tot tolerantie door de Nederlandse overheid kan alleen vruchtbaar zijn als die samengaat met het bevorderen van afspraken die een vredige samenleving bevorderen. Daartoe dient het principiële debat losgemaakt te worden van het beleid dat met praktische en noodzakelijke oplossing gebaat is.

Benjamin J. Kaplan: Divided by Faith. Religious Conflict and the Practice of Toleration in Early Modern Europe. Harvard University Press

http://www.volkskrantblog.nl/bericht/178374

Gepost door: JaapjeJaap | 06-02-08

De commentaren zijn gesloten.