23-01-08

De 'terreurdreiging' in Nederland


Anti-terreur-kerstman

rfid-chipDe 'terreurdreiging' in Nederland was het tweelingsbroertje van de 'terreurdreiging' in België dat door de anti-terreur-kerstman werd afgeleverd om het Nationale Veiligheidsplan zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren.

---------

Terrorisme-verdachten vrij

DEN HAAG - De drie mannen die op oudejaarsdag werden opgepakt wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag komen vandaag alle drie op vrije voeten.

Volgens de rechtbank in Rotterdam zijn er te weinig 'ernstige bezwaren' om ze langer vast te houden. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep.

Het OM had de rechtbank gevraagd twee van de drie verdachten langer vast te houden om nog langer onderzoek te kunnen doen. Bij de derde verdachte, een 39-jarige Soedanees, had het OM daar zelf al vanaf gezien, omdat er te weinig bewijs tegen hem was.

De drie werden 31 december in Rotterdam gearresteerd door de zwaar bewapende Dienst Speciale Interventies (DSI). Dat gebeurde na een tip van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) dat het drietal een 'gewelddadige actie' zou voorbereiden, die mogelijk al op korte termijn zou plaatsvinden. Rekening werd gehouden met een aanslag tijdens de jaarwisseling.

Micha Jonge Vos, advocaat van de jongste verdachte, een 31-jarige man met zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort, reageert opgelucht op het besluit van de rechtbank. ''We moeten ons in dit land niet te veel laten leiden door angstgevoelens. Soms moet je ook concluderen dat er gewoon niks is.''

Rigo van Riet, advocate van de 32-jarige verdachte: ''Ik snap dat je een telefoontje van de AIVD niet zomaar kunt negeren. Maar je kunt niet iemand oneindig blijven vasthouden. Dat zou levensgevaarlijk zijn voor ons allemaal.''

Uit politieonderzoek blijkt volgens het OM dat de verdachten 'een ontploffing met terroristisch oogmerk' beraamden. Tijdens huiszoekingen bij de verdachten werden weliswaar geen wapens of explosieven gevonden, maar wel aanwijzingen dat één van hen op zoek was naar materialen om explosieven te maken. Ook werden documenten en gegevensdragers in beslag genomen.

© Het Parool, 17-01-2008, 12:00 uur
http://www.parool.nl/nieuws/2008/JAN/17/bin3.html

14:58 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Jan Schoonenboom Jan Schoonenboom, auteur van het rapport 'Dynamiek in islamitisch activisme', sloeg destijds de nagel op de kop.
Het CDA reageerde furieus...

-------

Al voordat het rapport Dynamiek in islamitisch activisme vanmiddag officieel wordt gepresenteerd, is de auteur, Jan Schoonenboom van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, in opspraak gekomen. Schoonenboom verweet Nederlandse politici en opiniemakers zich schuldig te maken aan onverantwoorde stemmingmakerij tegen de islam.
Fractievoorzitter Verhagen van het CDA kwalificeerde de uitlatingen van het WRR-lid als ‘onzorgvuldige lariekoek’.

11-04-2006

Gepost door: Jeroen | 24-01-08

De commentaren zijn gesloten.