22-01-08

Geert Wilders - Film


'Film' van Wilders dreigt een flop te worden

imagesDe 'film' waarover Wilders het heeft, is eigenlijk niets meer dan een onsmakelijk videoclipje dat hij op YouTube wil plaatsen...

-----------------

Wilders: hype rond Koranfilm ’gekkenwerk’

DEN HAAG - Geert Wilders vindt de enorme aandacht voor de Koranfilm die hij maakt ’gekkenwerk’. ,,Laten we geen paniek veroorzaken nog voordat er één minuut is uitgezonden.’’

Dat zei de PVV-politicus dinsdag in de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw. Wilders uitte zijn onbegrip voor de zorgen die het kabinet, burgemeesters en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap bij voorbaat uitspreken over de film. Dat premier Jan Peter Balkenende al spreekt van een crisissituatie, kan er bij de PVV-leider niet in. Hij bekritiseerde ook de omvangrijke media-aandacht voor het onderwerp.

,,Ik zou zeggen: Wacht eerst rustig de film af. Daarna kunnen we het er nog lang genoeg over hebben,’’ aldus Wilders. Hij zei nog altijd aan zijn productie te werken en gesprekken te voeren met media die de film mogelijk willen uitzenden.

De film waar Wilders aan werkt, moet zijn opvatting uitbeelden dat de Koran een fascistisch boek is dat nog altijd aanzet tot geweld. Het kabinet bereidt zich al enige tijd voor op de heftige reacties die de film mogelijk teweegbrengt in binnen- en buitenland. Ook de politie en gemeenten treffen de nodige maatregelen om de commotie te beperken. Voor moslims is de Koran een heilig boek. (ANP)

Algemeen Dagblad, dinsdag 22 januari 2008

- http://www.ad.nl/binnenland/article1988207.ece
- http://www.telegraaf.nl/binnenland/3090594/_Wilderspruik_...
- http://www.google.be/search?num=50&hl=fr&q=Geert+wilders+...
- http://groups.msn.com/ArabischEuropeseLiga/

18:32 Gepost door JaapjeJaap in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

De vergelijking gaat op vele manieren mank, maar de vraag is desondanks interessant. Zou een programma als Vrouwenpraat in Nederland denkbaar zijn?
Stel je voor: een wekelijkse talkshow op primetime, gepresenteerd door vier vrouwen met een brede algemene ontwikkeling. Alle onderwerpen kunnen besproken worden behalve de officiële politiek. De nadruk ligt op dilemma’s uit het dagelijks leven. Het kan de vraag zijn wat een goed huwelijk is, maar ook sociale, morele, praktische en religieuze aspecten van opvoeding, kleding of seksualiteit. Glamour en sterrendom mogen terloops ter sprake komen, maar spelen geen hoofdrol. Boze brieven van kijkers kunnen worden voorgelezen; als die beledigend van toon zijn wordt vooral benadrukt dat het debat daar niet veel mee opschiet. Gevoelige onderwerpen als masturbatie en homoseksualiteit worden niet geschuwd. Zelfs mag gepraat worden over de oorzaken van islamistisch terrorisme: is armoede de voornaamste drijfveer of gaat het om gedram van een kleine, relatief welgestelde minderheid onder belijders van een overwegend verre van oorlogszuchtig geloof?


Stel je dan ook eens voor dat zo’n programma door miljoenen mensen bekeken en becommentarieerd wordt, dat de reclameblokken tegen toptarieven verkocht worden en dat de presentatrices uitgroeien tot sterren van het kaliber van Oprah Winfrey.
Deze kwalificaties van Vrouwenpraat, de meest letterlijke vertaling van het Arabische Kalam nawaem, zijn gebaseerd op het gisteren door Tegenlicht uitgezonden televisieportret Satellite Queens van Bregtje van der Haak. De VPRO-programmamaakster was eens de gast van de show, nadat ze een onbevooroordeelde reportage had geregisseerd over vrouwen in Saoedi-Arabië. Ze kwam onder de indruk van de professionaliteit en de invloed van de show, die de in Dubai gevestigde commerciële satellietzender MBC in de hele Arabische wereld verspreidt. De staatszenders genieten daar minder vrijheid dan de private; talloze nieuwe satellietzenders zetten de laatste jaren een mentaliteitsrevolutie in gang onder 300 miljoen Arabieren. Van Jemen tot Libanon en van Marokko tot Koeweit praten vrouwen (en mannen) over de taboes die Kalam nawaem aan de orde stelt.
In Satellite Queens portretteert Van der Haak de vier sterren: een Libanese, een Palestijnse, een Egyptische en een Saoedische. Alleen de laatste draagt een hoofddoek; zij noemt zichzelf een moslimfeministe.
Een paar dingen vallen op bij een kijker die - met dank aan de Nederlandse televisie - moslims vooral zou associëren met orthodoxie, onverdraagzaamheid en een boerse cultuur. Die Arabische wereld kent vele nuances en er wordt beschaafd en met respect over de verschillen gediscussieerd. Traditionalisme en moderniteit vallen tot op zekere hoogte te combineren. En vrouwen mogen op televisie de toon zetten, meer zelfs dan in Pauw en Witteman, Knevel en Van den Brink of De wereld draait door. En zeg nu niet dat er in Nederland toevallig geen vrouwen zijn die zo’n programma zouden kunnen maken. We hebben toch de Meiden van Halal?
Loretta Schrijver, Jacobine Geel en Sophie Hilbrand behoren elk tot een iets ander domein. Alleen Sonja Barend betrad vanaf de jaren zeventig vergelijkbaar terrein, maar haar toon was uiteraard meer toegesneden op onze cultuur: opiniërend, polariserend en soms een beetje plat.
Satellite Queens levert nuttige inzichten in een periode dat wij debatteren over de mogelijke reacties van boze moslims op een vooralsnog onzichtbare film van Geert Wilders. In december, tijdens het IDFA, beleefde Van der Haaks portret zijn wereldpremière. Handig om dat op een internationaal documentairefestival te doen, met het oog op de verspreiding in meer landen. Maar hoe leerzaam en sympathiek ook, een echte documentaire is Satellite Queens niet. Een dwingende vormgeving ontbreekt. Slechts één beeld, van een gesluierde voorbijgangster in Saoedi-Arabië, die recht in de camera kijkt, prikkelt de verbeelding zoals een echte documentaire dat kan doen.

Hans Beerekamp
NRC Handelsblad
dinsdag 22 januari 2008

http://weblogs.nrc.nl/weblog/media/2008/01/22/arabische-vrouwen-debatteren-respectvol/

Gepost door: Leentje | 22-01-08

hallo
Hallo,op deze woensdagmorgen , mijn zwaarste trainingsdag ben ik toch even op bezoek geweest op je nieuwe blogje en ik hoop dat je hier een fijne tijd zult hebben . Veel plezier nog verder. Daaaaag!!

Gepost door: steffi | 23-01-08

Brief Minister van Binnnenlandse Zaken
Aan: De kabinetten van de Commissarissen van de Koningin
Via deze: Burgemeesters

Onderwerp: Film Wilders

Naar aanleiding van de publiciteit over het Tweede Kamerlid de heer G. Wilders, fractievoorzitter van de PVV, wil ik u over het volgende informeren.

Het kabinet is op de hoogte van het voornemen van de heer Wilders. Hij heeft dit voornemen geuit in een gesprek op woensdag 7 november 2007 met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In dat gesprek heeft hij aangekondigd dat in de film zijn eerder verkondigde standpunten over de Koran op een beeldende manier worden uitgedragen.

Doel van het gesprek was de heer Wilders te wijzen op de risico’s van de te publiceren film met de lading zoals hij deze zelf geschetst heeft. De heer Wilders heeft het verzoek gekregen aandacht te geven aan de risico’s voor zowel hem zelf als zijn omgeving in bredere zin voor Nederland in binnen- en buitenland.
Ook hebben de ministers uitdrukkelijk erop gewezen dat in ons recht iedereen vrijheid van meningsuiting geniet, zonder voorafgaand toezicht, binnen de grenzen van de wet.

Het Kabinet kent de film nog niet maar de toelichting door de heer Wilders zelf heeft tot de in het gesprek verwoorde zorgen geleid. Deze zorgen zijn gedeeld met de heer Wilders. Op het moment dat de film verschenen is, zal het Kabinet naar verwachting met een reactie komen.

Het Kabinet heeft al eerder in krachtige termen afstand genomen van het voorstel van dhr. Wilders om de Koran te verbieden in Nederland.

Vandaag, 27 november 2007, is het voornemen van de heer Wilders in de publiciteit gekomen. Dit zou kunnen leiden tot onrust in de samenleving en spanning tussen bevolkingsgroepen. U als bestuurder zult daar als eerste de tekenen van merken. Dat is waarom ik u wil vragen om in uw contacten met uw burgers en in het bijzonder de moslimgemeenschap extra alert te zijn.

Er zijn mogelijkheden om spanningen te verminderen en escalatie tegen te gaan. Als u daar behoefte aan heeft, kan BZK u ondersteunen door bouwstenen voor een aanpak of draaiboek aan te dragen. Diverse gemeenten hebben op dit terrein reeds draaiboeken ontwikkeld.

Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u terecht bij ………

Ik verzoek u om deze brief verder te geleiden naar de burgemeesters in uw provincie.

De burgemeesters van de vier grootste gemeenten en die van gemeenten
waar in het verleden incidenten rond dit onderwerp hebben plaatsgevonden, ontvangen deze brief rechtstreeks.

Hoogachtend


DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES,

voor deze,
de directeur-generaal Veiligheid

Gepost door: JaapjeJaap | 23-01-08

'Psychose' De franstalige krant 'La Libre Belgique' spreekt over een 'psychose' rond de anti-islam-film in Nederland maar vermeldt er gelukkig wel bij dat het enkel maar om (een nog uit te brengen) videofilmpje op YouTube gaat.

-------------

Pays-Bas

Psychose autour d'un film anti-islam

Le projet du député populiste Geert Wilders fait craindre des violences telles qu'autour des caricatures. Les associations musulmanes font, ici, de la prévention.
Ne vous laissez pas manipuler ! C'est en quelque sorte le mot d'ordre qu'a lancé, jeudi, un collectif de 200 organisations musulmanes des Pays-Bas en prévision de la diffusion d'un "film" critique sur l'islam à l'initiative du député populiste Geert Wilders. Ce projet a créé une véritable psychose à Amsterdam et La Haye, où l'on craint qu'il ne provoque un enchaînement de violences similaire à celui observé à l'encontre des intérêts du Danemark dans le monde musulman après la publication des caricatures de Mahomet dans un quotidien. Mais l'"affaire Wilders" va peut-être démontrer que des enseignements ont été tirés depuis 2006 dans la gestion de ce genre de crises.

L'appel des organisations musulmanes néerlandaises semble le démontrer. "Nous appelons tous les musulmans des Pays-Bas et tous les citoyens qui se sentiraient lésés par le contenu du film à montrer qu'ils peuvent encaisser le coup, qu'ils ne se laisseront pas manipuler", a affirmé jeudi Mohammed Rabae, le président de la coordination des associations marocains et musulmanes, cité par l'agence France-presse. On se rappellera que, dans le cas des caricatures, des représentants de la communauté musulmane du Danemark, déçus il est vrai par l'attitude relativement indifférente du gouvernement de Copenhague, avaient plutôt attisé le vent de la révolte arabo-musulmane, notamment en allant en Egypte expliquer les tenants et les aboutissants de l'affaire.

Dans le cas présent, c'est un véritable travail de prévention qu'ont décidé de mener les responsables musulmans des Pays-Bas. "Nous sommes pour une approche pacifique [...] et avons appelé toutes les mosquées qui le pouvaient à ouvrir grand leurs portes le jour de sa diffusion (du film, NdlR.) de façon à ce que chacun dans le quartier, immigré ou Néerlandais [...] puisse venir y discuter et montrer sa solidarité", a expliqué Mohammed Rabbae. Et d'enchérir : "Notre action aura réussi lorsque M. Wilders se sentira frustré parce qu'il n'y aura pas eu d'émeutes et de commotion, car les musulmans auront montré qu'ils sont plus intelligents et démocratiques qu'il ne le pense."

Prévention aussi dans le chef du gouvernement de Jan Peter Balkenende. Les ambassades néerlandaises dans les pays sensibles ont été invitées à expliquer que la position de Geert Wilders n'était pas partagée par le gouvernement.

L'affaire néerlandaise diffère, il est vrai, du dossier des caricatures parce que la diffusion du "film" - en fait, un documentaire de 12 minutes, selon des informations parcellaires - s'inscrit clairement dans un combat politique d'un parlementaire qui flirte avec l'extrême droite à la tête de son Parti pour la liberté. Geert Wilders affirme reprendre le flambeau du combat du réalisateur Theo Van Gogh, assassiné par un islamiste en 2004 après la sortie du film "Soumission", sur le statut des femmes en islam. Mais celle qui avait inspiré celui-ci, Ayaan Hirsi Ali, à l'époque députée néerlandaise, a dénoncé une "provocation" dans le chef du parlementaire.

Le contenu du "film", censé dénoncer des aspects "violents et fascistes" de l'islam, n'est pourtant pas encore connu. Wilders espérait pouvoir le diffuser ce vendredi sur la chaîne publique "Nova" qui a refusé. Il pourrait dès lors se tourner vers YouTube.

La Libre Belgique, 25/01/2008

Gepost door: Jean | 25-01-08

Nederlandse pers heeft een gebrek aan goed smaak Er zijn waarschijnlijk duizenden Nederlanders die in staat zijn om videoclipjes te maken die veel beter zijn dan het videoclipje van Wilders.

Men kan zich dus afvragen waarom de Nederlandse pers alleen maar in de weinig interessante en opruiende rotzooi van Wilders is geinteresseerd.

Gepost door: Leentje | 28-01-08

De commentaren zijn gesloten.